Gazdaság

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi megállapodást készül kötni

Az Emírségek semleges álláspontra helyezkedett a tárgyalások folyamán az orosz–ukrán konfliktust illetően

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi megállapodást készül kötni
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Stringer

A CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement) átfogó gazdasági partnerségi megállapodás számos áru és termék vámját megszünteti vagy csökkenti, a kereskedelmi akadályokat felszámolja, és mindkét fél exportőrei számára megkönnyíti a piacra jutást – áll a közleményben.

A CEPA emellett „támogatja Ukrajna talpra állását, valamint a kulcsfontosságú iparágak és az infrastruktúra újjáépítését, ugyanakkor hozzájárul a (közel-keleti és észak-afrikai) régióba irányuló szállítási láncok megerősítéséhez az olyan fő exporttermékei területén, mint a gabonafélék, a gépek és a fémek”.

Az Emírségek semleges álláspontra helyezkedett a tárgyalások folyamán az orosz–ukrán konfliktust illetően, holott az Öböl menti olajtermelőkre erős politikai nyomás nehezedik Oroszország, az OPEC+ informális termelői szövetség egyik tagjának az elszigetelésére.

Az Egyesült Arab Emírségek „hosszú távon” gondolkodik és „készen akar állni Ukrajna következő korszakára” – mondta Thani al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi minisztere a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy „Ukrajnán keresztül egy újabb kapu nyílik meg számukra Európába”.

A külkereskedelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a megállapodás nemcsak az áruk, hanem a szolgáltatások számára is potenciális piacra jutási lehetőséget biztosít, és lehetővé teszi az Egyesült Arab Emírségek vállalatai számára, hogy kiépítsék az Európai Unióval való kapcsolatukat, „ha és amikor Ukrajna csatlakozik a blokkhoz”.

Az Egyesült Arab Emírségek és Ukrajna között az olajipari termékeket leszámítva a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2023-ban elérte a 385,8 millió dollárt. Olyan ágazatokban, mint a logisztika és az infrastruktúra, az utazás és a turizmus, valamint a fejlett technológia a beruházások összértéke 2022 végére mintegy 360 millió dollárt tett ki.

Kapcsolódó írásaink