Gazdaság

A magyar családok fizetik a legkevesebbet az áramért és a gázért

A sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak

Az Eurostat csütörtöki adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. Az uniós statisztikai hivatal kimutatása alapján az euróban kifejezett átlagárak hazánkban voltak a legalacsonyabbak a tavalyi második fél évben – ismertette legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium(EM).

A magyar családok fizetik a legkevesebbet az áramért és a gázért
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Leéb Ádám

A rangsor túlsó végén szereplő német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak – tájékoztatott a minisztérium.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)naprakészebb árösszehasonlítása szerint 2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. Az MVM Csoport összegzése szerint a gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sáv alatt – írták a bejegyzésben.

A kormány a rezsicsökkentéssel tehát a háborús időkben is eredményesen védi a lakossági fogyasztókat. Az áramszámlák mérséklését a Napenergia Plusz Programmal is segíti, amelynek révén már több mint ötezer nyertes család telepíthet támogatással napelemet és energiatárolót – értékelt az EM.

Felhívták a figyelmet egyúttal arra is, hogy a júniusban induló otthonfelújítási program több tízezer családi házban megvalósuló energiahatékonysági beruházásokhoz nyújt összesen 108 milliárd forint támogatást. Az összesen akár 6 millió forint vissza nem térítendő forrás és kamatmentes hitel jóvoltából a kedvezményezettek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el, így könnyebben tarthatják fogyasztásukat az átlagos szint alatt.

Kapcsolódó írásaink