Gazdaság

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A kitermelés megkezdése a nyár folyamán várható

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn
Fotó: Facebook/Energiaügyi Minisztérium

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak le, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A négy békési aktív kútból eddig felszínre hozott földgáz mennyisége 67 millió köbméter, a kondenzátumé pedig 82 ezer köbméter – ismertette a minisztérium.

A posztban kitérek arra is, hogy az MVM Csoport 2023 végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást Berettyóújfalu térségében. A kitermelés megkezdése itt a nyár folyamán várható. A nemzeti energiavállalat a két helyszínen további kutak létesítését tervezi – fűzték hozzá.

A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az elmúlt fűtési szezonban a 2021/2022-eshez képest mintegy 2,2 milliárd köbméterrel fogyasztott az ország kevesebb földgázt – közölték.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a felhasználást egyebek mellett az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának fokozása is csökkentheti. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként fontos szerepet tölt be a sikeres zöldátállásban, energiaátmenetben – szögezte le az Energiaügyi Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink