Gazdaság

Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton Szombathelyen, a Savaria Floriadae és Savaria Parcum díjátadó ünnepségen.

Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés
A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket – mondta Nagy István agrárminiszter
Fotó: Facebook/Nagy István/Pelsőczy Csaba

Az Agrárminisztérium közleményében azt írta: a tárcavezető a rendezvényen hangsúlyozta, a színvonalas tapasztalatszerzésen alapuló oktatás akkor valósulhat meg, ha a diákok első kézből ismerik meg azokat a készségeket és mesterfogásokat, amelyek a sikeres szakmai munkához kellenek.

Ehhez pedig szükségesek az olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra – tette hozzá Nagy István.

A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátorszerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését – idézte a minisztert a szaktárca.

Nagy István kiemelte, nagy örömet jelent, hogy egyre népszerűbb az agrárszakképzés, legyen szó akár a mezőgazdaság és erdészet, az élelmiszeripar vagy a környezetvédelem és vízügy területéről.

Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, amely azt jelenti, hogy a fiatalok vonzónak találják a modernizált mezőgazdaságot és látják benne a jövőt, a jövőjüket – hangsúlyozta a közlemény szerint a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink