Gazdaság

MNB: Jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe

Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna – jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MNB: Jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe
Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Katona László

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le és feltárta, hogy a fióktelep függő ügynöki tevékenységet végzett, amelynek keretében egy, az Európai Gazdasági Térségben (EGT) működő befektetési vállalkozás számára – kötvények jegyzése érdekében – magyar befektetőket közvetített.

A felügyelet megállapította, hogy a fióktelep a befektetési vállalkozásokról szóló törvény alapján nem szerepelt a felügyelet nyilvántartásában. A Timberland Finance International fióktelepe tehát jogosulatlanul, nyilvántartásba vétel nélkül végezte tőkepiaci függő ügynöki tevékenységét.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Timberland Finance International fióktelepének a bejelentés nélküli függő ügynöki tevékenység folytatását, és a társaságra – a becsült vagyoni előnyét is mérlegelve – 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

Súlyosító tényezőnek minősült, hogy a fióktelep legalább egy éven át folytatta jogosulatlan tevékenységét, s ennek nyomán számos magyar befektetőnek segítette elő a kötvények jegyzését. További súlyosító körülménynek számított, hogy a közvetítő befektetési vállalkozás sem a székhelye szerinti EGT-tagállamban, sem itthon nem tagja befektetővédelmi rendszernek, így a közvetítés az érintett hazai befektetőket jelentős kockázatnak tette ki.

Az MNB feljelentést is tesz az illetékes ügyészségen. Emlékezetes az is, hogy a felügyelet több évvel ezelőtt már kezdeményezte a német felügyeleti hatóság (BaFin) eljárását a Timberland-csoport egy másik tagjának aggályos magyarországi tevékenysége miatt – idézte fel az MNB közleménye.

Kapcsolódó írásaink