Gazdaság

Hankó Balázs: Százmilliárd forintos felújítási program indul a szakképzésben

Csaknem százmilliárd forint felhasználásával, soha nem látott mértékű iskolafejlesztési program indul a magyar szakképzésben – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Hankó Balázs: Százmilliárd forintos felújítási program indul a szakképzésben
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum komplex fejlesztési projektjének nyitórendezvényén, a technikum épületében 2024. március 27-én. A 7,7 milliárd forinttal támogatott felújítás várhatóan 2026-ban fejeződik be
Fotó: MTI/Kovács Attila

Hankó Balázs abból az alkalomból beszélt erről, hogy megkezdődik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz tartozó Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum átfogó infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió támogatásával.

A program keretében 34 intézményben 110 ezer négyzetméternyi oktatási terület újul vagy épül meg, látványkonyhák, tanműhelyek létesülnek, egyben zöldátállást hajtanak végre az épületek energetikai rendszerében – tette hozzá.

Az államtitkár az eredmények között említette, hogy a szakképzésben dolgozó 34 ezer oktató 30 százalékos béremelésben részesült az idén, ami ebben az évben összesen 60 milliárd forintot jelent. Elkészült 700 tananyag digitalizálása, illetve az Apáczai ösztöndíjprogram keretében ötezer tanuló kaphatott akár 34 ezer forintnyi pluszjuttatást.

A politikus hangsúlyozta: az a céljuk, hogy „világbajnokká” tegyék a magyar vendéglátó szakképzést. Ennek érdekében még inkább előtérbe helyezik a gyakorlati oktatást és a szakképzés együttműködését a gazdaság szereplőivel és az egyetemekkel.

Hankó Balázs végül reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia világhírűvé válhat.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról szólt: az állami építészeti beruházásokról, illetve a magyar építészetről szóló törvények biztosítják, hogy a fejlesztések funkcionális, esztétikai és gazdasági szempontokból a lehető legjobb minőségben valósuljanak meg.

Az 1100 tanulót oktató intézmény a tervek szerint 2026 márciusáig újul meg, több mint 7,7 milliárd forint beruházásával.

A meglévő épületek felújítása mellett kialakítanak egy 120 személyes előadótermet látványkonyhával felszerelve, hét tanműhelyt és egy iskolai étkezést is biztosító éttermet, valamint sportpályákat is.

Kapcsolódó írásaink