Gazdaság

Török üzletemberek beperelik az amerikai tisztviselőket

Teszik ezt az Oroszországgal folytatott, kereskedelemmel kapcsolatos fenyegetések miatt

Több török üzletember pert kíván indítani az amerikai tisztviselők ellen, akik szankciókkal fenyegetik őket az Oroszországgal folytatott kereskedelem miatt – jelentette az Aydınlık újság, számol be a Ria.ru.

Török üzletemberek beperelik az amerikai tisztviselőket
Fotó: NorthFoto

„Az általunk megkérdezett török üzletemberek elmondták, hogy pereket készülnek indítani olyan amerikai tisztviselők ellen, akik cégeket és pénzintézeteket látogatnak meg, és azzal fenyegetőznek, hogy szankciós listára teszik őket, valamint olyan bankok és bankfiókok ellen, amelyek blokkolják a pénzátutalásokat, és minden személyes adatot jelentenek az Egyesült Államoknak” – jegyezte meg az újság.

A lap hozzátette azt is, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium törölte az isztambuli főkonzulátuson dolgozó diplomatákról szóló összes információt, akik szankciókkal fenyegették meg a török vállalatokat.

Február végén az Aydınlık arról számolt be, hogy az Egyesült Államok ankarai és isztambuli nagykövetségének és főkonzulátusának diplomatái török cégeket és pénzintézeteket látogattak meg, és fenyegették meg őket az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolataik miatt.

Moszkva ankarai nagykövete, Alekszej Jerkov a RIA Novosztyinak elmondta, hogy az Egyesült Államok képviselői „terrorizálják” az Oroszországgal együttműködő török vállalkozásokat, és Washington nyomása ezekkel a cégekkel kapcsolatosan ellentmond az államközi kommunikáció normáinak.

Dogu Perincek, a török VATAN (Haza) párt elnöke a RIA Novosztyinak adott interjújában felszólította Ankarát, hogy nyilvánítsa persona non gratának azokat az amerikai diplomatákat, akik üzletembereket fenyegetnek a Moszkvával folytatott kereskedelem miatt. Szerinte a gazdaság a Törökország és Oroszország közötti fizetési problémák miatt leállt.

Kapcsolódó írásaink