Gazdaság

Ki nem találja, melyik ország vette át a vécépapírpiacon Oroszország helyét

Az Egyesült Királyság egyértelműen vezető szerepet tölt be vécépapír uniós piacán

De a történetben van azért egy csavar, ahogy azt a szankcióknál megszoktuk. Az oroszok részesedését átvevő török gyártók Oroszországból szerzik be az alapanyagot – írta meg a Magyar Nemzet.

Ki nem találja, melyik ország vette át a vécépapírpiacon Oroszország helyét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Oroszországból származó vécépapír szállítására vonatkozó európai szankció váratlanul Törökország kezére játszott: az ország, amely már eddig is a régióba irányuló e higiéniai termék három legnagyobb exportőre közé tartozott, 2021-hez képest több mint egyharmadával tudta növelni a mennyiséget, amely a kieső orosz export oroszlánrészét fedezte, és a növekedési ütem tekintetében megelőzte legnagyobb versenytársait – derítette ki a RIA Novosztyi nyilvános statisztikai adatok tanulmányozása után.

A szankciók bevezetése előtt, 2021-ben Oroszország az ötödik helyen állt az EU legnagyobb beszállítóinak listáján: a szállítások 2021-ben 36 ezer tonnát tettek ki. Törökország 74 ezer tonnával a második helyen volt akkor a rangsorban.

Tavaly Törökország 102,2 ezer tonna toalettpapírt értékesített az Európai Unióba, de így is csak a második helyet tudta megtartani. Ugyanakkor jelentősen növelte az Oroszországból származó nyersanyagvásárlásait, amelyekből többek között vécépapírt is készítenek. Míg 2021-ben Oroszország 14 millió dollár értékben szállított balkáni partnerének cellulózt és kartont, tavaly pedig ennek már a kétszeresét, 30,5 millió dollár értékben.

Az Egyesült Királyság egyértelműen vezető szerepet tölt be vécépapír uniós piacán, 108,7 ezer tonnát szállított, amely 11 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A harmadik helyen Kína végzett, amely csaknem 56 ezer tonnát értékesített Európába.

Kapcsolódó írásaink