Gazdaság

Csomagban vettek 1800 mobiltornyot

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium, a tranzakcióban részt vesz az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners.

Csomagban vettek 1800 mobiltornyot
Távközlési torony
Fotó: AFP/Biosgarden/Biosphoto/Michel Gile

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése forrásigényes, ezért a digitális infrastruktúra kiszervezése népszerű stratégia lett mindenütt, így Szerbiában is - írta meg pénteken a Vajdaság.ma. Mint cikkükben olvasható, ez a folyamat Magyarországon is végbement, amikor 2019-ben a Vodafone majd 2020-ban a Telenor is végrehajtotta ezt az átalakítást.

Most a Telekom Szerbia mintegy ezernyolcszáz kommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium, s e tranzakcióban részt vesz az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners is - írta az orgánum. A konzorciumot a nemrég a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra befektetésekre szakosodott tőkealapkezelő, az Actis vezeti és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital, azaz a Világbank Csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation).

A szervezet Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül hétszáz míg Montenegróban durván száz torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.

Kapcsolódó írásaink