Gazdaság

Vakcinabankkal harcolnak a madárinfluenza ellen

A járvány miatt tavaly november óta több mint 1,6 millió állatot kellett felszámolni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében. A vakcina rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Megállapodás született arról is, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára – számol be a Házipatika.

Vakcinabankkal harcolnak a madárinfluenza ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Klaus-Dietmar Gabbert

A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra. Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. Az oltóanyag induló mennyisége 300 ezer adag.

Magyarországon a legutóbb tavaly novemberben indult járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentáltak, és tíz megye vált érintetté. Ebben az időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állatot számoltak fel.

Kapcsolódó írásaink