Gazdaság

NGM: Nagy Márton szakmai egyeztetést folytatott az Amerikai Kereskedelmi Kamara Európai Uniós képviselőivel

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön szakmai egyeztetés keretében fogadta az AmCham EU képviselőit – tájékoztatta a tárca az MTI-t.

NGM: Nagy Márton szakmai egyeztetést folytatott az Amerikai Kereskedelmi Kamara Európai Uniós képviselőivel
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Fotó: MH archív/Purger Tamás

A közlemény szerint a szervezet az Európai Unió iránt elkötelezett amerikai vállalatok érdekeit képviseli kereskedelem, befektetés és versenyképesség terén, valamint elősegíti az üzleti életet érintő transzatlanti kérdések megoldását.

A szakmai egyeztetésen szó esett Európa befektetési vonzóképességéről, munkaerőpiaci helyzetéről, az EU egységes piacának rendszeréről, valamint a megfigyelhető gazdasági folyamatokról.

Az amerikai cégek jelentős szereppel bírnak hazánkban, a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, így az Amerikai Egyesült Államok számít az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetőnek Magyarországon, az Egyesült Államokból érkező külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya közel 9,4 milliárd dollárt tett ki 2021-ben az MNB adatai alapján, ami a teljes FDI-állomány 9 százalékát jelenti – ismertették a közleményben.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú. Lépést kell tartani az Egyesült Államokkal és Kínával, akik jelentős költségvetési forrásokat fordítanak a saját iparuk támogatására, miközben Európa visszatér az új gazdasági kormányzás keretén belül a maastrichti, szigorú költségvetési politikához.

Nagy Márton ismertette javaslatát a résztvevők felé, miszerint európai szintű vásárlásösztönző támogatást kell biztosítani az elektromos járművekre, ugyanis az USA-val és Kínával szemben Európában nincs egységes ösztönző program, amely versenyelőnyt biztosítana az európai gyártású elektromos autók számára.

A második félévben esedékes soros EU-elnökség kapcsán a tárcavezető tájékoztatta partnereit, hogy Magyarország támogatja a gazdasági szereplők és a tagállami hatóságok adminisztratív terheinek csökkentését, valamint az egységes piac akadályainak felszámolását. A megfizethető energiaárak kulcsfontosságúak az uniós ipar versenyképességének visszaszerzéséhez, amely cél elérését a különböző megújuló energiaforrások és az atomenergia együttes használata teszi lehetővé.

A közlemény szerint a miniszter jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan vizsgálja az amerikai Inflation Reduction Act (IRA) hatásait az Európai Unió ipar- és kereskedelempolitikájára. Továbbá kifejtette, hogy Magyarország Mesterséges Intelligencia Rendelet (AI Act) kidolgozása során következetesen azt az álláspontot képviselte, miszerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató szabályozásra van szükség, amely nem növeli feleslegesen a bürokráciát, továbbá kellő mozgásteret biztosít a tagállamok számára.

Nagy Márton ismételten hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a béke mellett, hazánk minden partnerével a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik. Magyarország tovább kívánja erősíteni találkozási pont jellegét, ahol a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia találkozik.

A felek egyetértettek abban, hogy fontos a megbízható közvetítő szereplőkkel történő kapcsolattartás, akik egyfajta hidat építenek a döntéshozók és a versenyszféra szereplői között. Az AmCham EU képviselői hangsúlyozták a vállalkozóbarát szabályozói attitűd fontosságát, amely ösztönzi a beruházásokat, az innovációt és a fenntarthatóságot.

Megítélésük szerint ezért a végrehajtás során is olyan környezet kialakítására kell törekedni, amely nem gátja, hanem támogatója a versenyképesség és a gazdasági teljesítmény növelésének – közölte az NGM.

Kapcsolódó írásaink