Gazdaság

Kína képtelen visszavenni a szén-dioxid-kibocsátásból

Semmissé válik a 2025-ös klímacél

Kína valószínűleg nem lesz képes elérni az éghajlatváltozással kapcsolatban 2025-re kitűzött céljait, az ázsiai országban ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a fosszilis tüzelőanyagok a gazdaság erősítése érdekében – derült ki a Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air, Crea) csütörtökön közzétett tanulmányából.

Kína képtelen visszavenni a szén-dioxid-kibocsátásból
Kína a világ legnépesebb, egyúttal legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító ország
Fotó: AFP/Jade Gao

A világ legnépesebb, egyúttal legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Kína korábbi ígérete szerint 2030-ig mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2060-ra pedig karbonsemlegessé válik. A párizsi klímaegyezmény részeként Peking ugyancsak elkötelezett amellett, hogy biztosítsa, energiája 20 százaléka ne fosszilis tüzelőanyagokból származzon. A finnországi székhelyű intézet szerint azonban Pekinget kihívás elé állította a koronavírus-járvány, mely meggyengítette az ország gazdaságát: a világ második legnagyobb gazdaságának számító országának GDP-je tavaly évtizedek óta a legkisebb növekedést produkálta, csak 5,2 százalékkal nőtt.

Emellett az energiafogasztásnak a járvány utáni ismételt megugrása miatt távolabb kerültek a Peking által vállalt klímacélok.

A rossz időjárási körülmények ugyancsak nehezítik a célok teljesítését: a sorozatos szárazságok miatt az ország vízenergia-termelése több mint két évtizede most volt a legalacsonyabb.

Kína mindazonáltal még így is elérheti néhány célját jövőre, ha folytatja a megújuló energiaforrások bővítését – tették hozzá a tanulmányban, kiemelve, hogy 2023-ban ez a bővítés rekordmértékű volt.

Kapcsolódó írásaink