Gazdaság

54,4 milliárd forintos többlettel zárt a januári költségvetés

2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a hatszázalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához – erősítette meg csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

54,4 milliárd forintos többlettel zárt a januári költségvetés
A Pénzügyminisztérium épülete
Fotó: MH archív/Béli Balázs

A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – fűzte hozzá a jelentés.

2024 január hónapban az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A rezsivédelemmel összefüggésben a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációja a szokott ütemben megtörtént januárban. A közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 2024 január végéig 181,3 milliárd forintot tettek ki, ami 8,3 milliárd forinttal magasabb a megelőző év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

A részletes tájékoztató kitért arra, hogy 2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette. Ennek eredményeként az uniós bevételek 2024. januárban (226,0 milliárd forint) több, mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint 2023. januárban (34,6 milliárd forint).

Januárban a kormány hat százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Így meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordítottak január végéig.

A központi alrendszer január végi 3321,7 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 480,7 milliárd forinttal, 16,9 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer január végi 3267,3 milliárd forint összegű kiadásai 282,7 milliárd forinttal, 9,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Kapcsolódó írásaink