Gazdaság

A kiberbiztonság aggasztja leginkább az európai bankokat

A szabályozások komoly követelmények elé állítják a cégeket

A kiberbiztonsági kockázatot tekinti idén a legnagyobb fenyegetésnek az európai bankok kockázatkezelési vezetőinek 82 százaléka, míg globálisan ez az arány 73 százalék – mutat rá az EY és az Institute of International Finance (IIF) globális felmérése, amelynek megállapításairól szerdán közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A kiberbiztonság aggasztja leginkább az európai bankokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/VHB/Science P/Victor Habbick Visions

A vizsgálat során a 17 nagy európai bankban megkérdezett szakértők döntő többsége (71 százalék) vélte úgy, hogy egyre valósabb a nemzetállamok közötti kiberháború veszélye a kiélezett geopolitikai helyzetben. Tízből nyolc vezető a nemzetközi feszültségek növekedésére számít.

Zala Mihály, az EY kibervédelmi szolgáltatásokkal foglalkozó vezetője a közleményben kiemelte: évek óta az adathalászat, a rosszindulatú malware programok, a kibertámadások, az online csalások és a spam üzenetek nehezítik meg leginkább a vállalatok működését itthon és világszerte.

A közlemény emlékeztet, hogy a kibertámadások elleni védekezés összehangolása érdekében egységes törvényi szabályozást hozott létre az Európai Bizottság, a DORA (Digital Operational Resilience Act) 2023. január 16-án lépett hatályba. A rendelet harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági szabályait. Az előírások értelmében minden érintett vállalkozásnak gondoskodnia kell arról, hogy a zavarok és fenyegetések összes lehetséges típusának ellen tudjon állni. Az új szabály a különböző pénzügyi szervezetekre és nekik IT szolgáltatást nyújtó külső szolgáltatókra is vonatkozik.

A szabályozások komoly követelmények elé állítják a cégeket, és magas bírsággal számolhatnak azok, akik nem felelnek meg az előírásoknak – emelte ki Zala Mihály.

Az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös kutatás 30 ország 85 bankjának részvételével készült 2023. június-október között.

Kapcsolódó írásaink

Új kihívások előtt a kiberbiztonság

ĀA szakmai és a magánélet, a munka és a szórakozás, a valós és a virtuális világ közötti határvonal elmosódása, valamint a számítástechnikai szolgáltatások egyre intenzívebb átvándorlása a felhőbe teljes mértékben átalakítja az IT-ökoszisztémát