Gazdaság

Nagy Márton: 40 százalékkal nőtt az MFB és az EXIM Bank együttes mérlegfőösszege 2023-ban

A hitelprogram nélkül a vállalati hitelezés több mint 40 százalékkal esett volna vissza – mondta

A Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank együttes mérlegfőösszege tavaly 7256 milliárd forint fölé emelkedett, ami 40 százalékkal haladja meg az előző évit – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Nagy Márton: 40 százalékkal nőtt az MFB és az EXIM Bank együttes mérlegfőösszege 2023-ban
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Kisgergely Kornél, az Eximbank vezérigazgatója és Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója (b–j) a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, 2024. február 2-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A két állami tulajdonú fejlesztési bank tavaly több mint egy százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez. A kormány további intézkedései – kamatstop, árplafon – további egy százalékpontot tett hozzá a GDP növekedéséhez, így ezek nélkül sokkal mélyebb lett volna a gazdasági visszaesés 2023-ban.

Az EXIM Bank a tavaly februárban meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében ezermilliárd forint fix kamatozású forgóeszköz- és beruházási hitellel járult hozzá a vállalatok talpon maradásához. A hitelprogram nélkül a vállalati hitelezés több mint 40 százalékkal esett volna vissza – mondta a miniszter.

A Budapest Airport megvásárlását érintő kérdésre válaszolva elmondta, hogy már csak technikai kérdések maradtak, és várhatóan a hónap végén lezárulhat az ügylet. Ennek finanszírozása költségvetési forrásból, az értékesített állami vagyonelemekből - Yettel, Erste Bank, VIG Biztosító - valamint az állami bankok, az EXIM és az MFB hiteléből valósulhat meg egyharmad-egyharmad arányban.

Kapcsolódó írásaink