Gazdaság

Az uniós zöldmegállapodás túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdaság számára

A mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint a zöldátállás egyes elemei rémálomnak nevezhetők Lengyelország szempontjából

Az európai zöldmegállapodás túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdaság számára, a varsói agrárügyi tárca ennek megváltoztatására fog törekedni – jelentette ki pénteken Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter.

Az uniós zöldmegállapodás túl nagy terhet jelent a lengyel mezőgazdaság számára
Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes
Fotó: JAKUB PORZYCKI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

A széles lengyel kormánykoalíciót alkotó Lengyel Parasztpárt (PSL) politikusa a PAP hírügynökségnek elmondta: az Európai Unió 2050-ig megvalósítandó, klímasemlegességét célzó projektje túl nagy megterhelést jelent a lengyel agrárágazat számára, növeli annak költségeit, csökkenti a versenyképességét.

Megerősítette a Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes által a Radio Zet kereskedelmi csatornának adott interjúban megfogalmazott álláspontot, miszerint a zöldátállás egyes elemei rémálomnak nevezhetők Lengyelország szempontjából.

A varsói mezőgazdasági tárca egyeztetések után a zöldmegállapodás leginkább ésszerűtlen elemeinek korlátozására és módosítására fog törekedni – jelezte Siekierski.

Michal Kolodziejczak a csütörtöki rádióinterjúban a többi között azt bírálta, hogy a január elsejétől életbe lépett, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó szabványának (GAEC) 8. melléklete szerint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkező gazdaságok kötelesek annak 4 százalékát parlagon hagyni.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos az uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács keddi ülését követő brüsszeli sajtóértekezletén kijelentette: támogatja, hogy az európai gazdák mentesüljenek a 8. melléklet követelményei alól. Mint elmondta, ezt az álláspontot az értekezleten is képviselte. Hozzátette: a követelmény megvalósításához politikai akarat is szükséges az Európai Bizottságon belül.

Az uniós zöldmegállapodás, valamint az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen a napokban Európa-szerte tiltakozások zajlanak, szerdán a lengyel gazdák is tüntettek ez ügyben.

Kapcsolódó írásaink