Gazdaság

A jegybank célja a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan cáfolta azt a téves sajtópletykát, miszerint a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna, olvasható a jegybank közleményében.

A jegybank célja a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása
A Magyar Nemzeti Bank épülete
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A kommüniké leszögezi: a mindenkori elnök megbizatásáról a 2013. évi CXXXIX. törvény rendelkezik, amit a jegybank messzemenőkig tiszteletben tart, és aminek az elnöki mandátumra vonatkozó kitételei már 2019-ben ismertek voltak, hiszen a jegybank elnöke és a miniszterelnök már akkor határozottan leszögezték, hogy nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását.

„Ebből következően teljesen alaptalan az az újra előkerülő állítás is, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormány vagy a miniszterelnök irányába” – emeli ki a közlemény, hozzátéve: az MNB és a kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, „ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét”.

„Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek. Egyetlen érdek létezik: Magyarország érdeke, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása” – szögezi le a jegybanki közlemény, amelyben az MNB határozottan megkér minden sajtóorgánumot, hogy ne terjesszenek hamis állításokat légből kapott pletykák alapján, amelyek pedig már nyilvánosságra hoztak ilyen állításokat, azoktól azonnali helyreigazítást kér.

Kapcsolódó írásaink