Gazdaság

Együttműködik az MBH Bank a hazai mezőgépgyártókkal

Idén is teltházas az Agromash

A tavalyinál is nagyobb területen, több mint 37 ezer négyzetméteren rendezték meg idén az év első kiállítását a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-t. A január 24-én kezdődött négynapos kiállítást ezúttal is számos szakmai program kíséri, ezek egyikeként a rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ).

Együttműködik az MBH Bank a hazai mezőgépgyártókkal
Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója és Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) elnöke
Fotó: MBH Bank

Idén rekordszámú, összesen háromszáz kiállító hozta el termékeit, újításait, fejlesztéseit a rendezvényre. Az eseményen a vezető piaci szereplők és a legismertebb nemzetközi márkák mellett lehetőség nyílik a hazai gépgyártás legfontosabb képviselőinek bemutatkozására is. „Ez kiváló lehetőség, hogy megmutassák a piacnak az általuk kínált innovatív megoldásokat és fejlesztéseket, erősítve ezzel a hazai agráripar versenyképességét a nemzetközi piacon is” – mondta Szilvási Krisztina kiállításigazgató egy sajtóbeszélgetésen. Hozzátette: a széles kiállítói kör és a gazdag programkínálat biztosan több tízezer szakembert vonz a helyszínre, talán még a tavalyi rekord 44 ezer fős látogatószám is megdől.

A mezőgazdaságban a precizitásé és az új technológiáké a jövő
A mezőgazdaságban a precizitásé és az új technológiáké a jövő
Fotó: Hemis.fr/Hemis via AFP/Mattes René

Idén is kiemelt figyelmet kapnak a vetőmagok, egyéb szaporító anyagok, növényvédő szerek, műtrágyák és kártevő-mentesítő anyagok. Az input területén bemutatott termékek és szolgáltatások hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növeléséhez és a fenntartható gyakorlatok elterjesztéséhez. A szakmai közösség egyre nagyobb érdeklődést mutat a szőlészeti és borászati eszközök, technológiák és szaktudás iránt. Ezért visszatért a kiállításra a szőlészet és pincészet. Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy igyekeztek elhozni a kiállításra a novemberi, hannoveri kiállítás legjelentősebb újításait és gépeit. Hozzátette: ezek jelentősen javítják a mezőgazdaság termelékenységét és hatékonyságát, és hazai munkába állításuk javítja a magyar mezőgazdaság versenyképességét az európai és a világpiacon.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ). A partnerség legfőbb célja, hogy a magyar agrárium legjelentősebb finanszírozója és a hazai gépgyártók szakmai szövetsége közösen segítse elő: minél több magyar gyártású gép járuljon hozzá az ágazat fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez. Az együttműködés lehetővé teszi az ágazatban meglévő erőforrások hatékonyabb felhasználását, és elősegítheti az agrárgazdaság jobb alkalmazkodását az agrártechnológia, a mesterséges intelligencia (AI) és a fenntartható gazdálkodás terén. A megállapodás részeként a hitelintézet kedvező és rugalmas banki termékek és szolgáltatások kialakításával segíti a hazai mezőgéppiac további fejlődését. Az együttműködés kiterjed a tudásmegosztásra, a szakoktatásra, valamint a beruházások hatékony megvalósítására is.

Hollósi Dávid, Csanádi Tamás és Mezei Dávid, az MBH Bank agrár- és uniós kapcsolatok vezetője
Hollósi Dávid, Csanádi Tamás és Mezei Dávid, az MBH Bank agrár- és uniós kapcsolatok vezetője
Fotó: MBH Bank

A magyar mezőgazdasági gépgyártás rendkívül stabil: termelési értéke tízéves távlatban magasabb, mint a géppiac termelési értéke, mezőgépiparunk emellett jelentős exportőr – mutatott rá Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi cégek fejlesztéseket is végeznek itt, ami tovább növeli a szegmens agrárgazdaságban és a nemzeti ipar egészében betöltött jelentőségét. Mint kifejtette, a mezőgépgyártás ugyanakkor kihívások előtt áll: az elmúlt években a környezetben és az éghajlatban végbement változásokra reagálva fejleszteni kell a hagyományos gabona-, olajos- és rostnövények termesztésének technológiáját. Ugyanígy a más növények termesztéséhez, valamint az állattartás bővítéséhez szükséges műszaki megoldásokat is, utóbbiakat elsősorban a feldolgozóipar igényei szerint.

A hazai mező- és erdészeti gépgyártás 1,5-2 százalékos piacrésszel rendelkezik az Európai Unióban, ami hozzávetőleg megegyezik a magyar agrár- és élelmiszeripar részesedésével – mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Szólt arról is, hogy olyan országokkal versenyzünk, mint Dánia, Svédország és Finnország. Távlati cél, hogy a hazai gyártás magasabb szinten kapcsolódjon be az európai értékláncba ezen a téren is – tette hozzá. A Vidékfejlesztési Pályázatok megnyílásával hamarosan jelentős mértékű forrás érkezik az ágazatba, és a kedvezményes hitelek mellett ismét egyre vonzóbbá válhatnak a piaci kamatozású termékek is. Fontos, hogy e források felhasználása támogassa a hazai gépgyártás fejlődését – hívta fel a figyelmet Hollósi Dávid.

Fenntartható gazdálkodásra, hatékony termelési módszerekre van szükség
Fenntartható gazdálkodásra, hatékony termelési módszerekre van szükség
Fotó: Hemis.fr/Hemis via AFP/Damarin Vincent

A MEGOSZ és az MBH Bank részéről egyaránt hangsúlyozták: ahhoz, hogy tartósan javuljon az agrárium helyzete és ellenálló képessége, fenntartható gazdálkodásra, hatékony termelési módszerekre van szükség. Ezekre a kihívásokra a fejlesztések és a beruházások jelenthetik a választ. A mezőgépgyártás kulcsfontosságú a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia és a robotizáció terén. Utóbbiakkal összefüggésben például az ágazatot sújtó munkaerőhiány orvoslásában és a munkaerő hatékonyabb felhasználásában. Az ehhez kapcsolódó finanszírozás tekintetében mindkét fél arra számít, hogy megnő a korszerű banki termékek és szolgáltatások szerepe, de ugyanígy erősödni fognak a közös géphasználat új formái – közös beszerzések, lízing és vegyes konstrukciók, gépkörök – is. A változásokat rövid idő alatt kell véghez vinni, kellő összefogással azonban az önerő, a különböző támogatások és a banki finanszírozás együttesen lehetőséget teremthetnek erre. Amennyiben a magyar mezőgépgyártás megfelel a kihívásoknak, fejlődési pályán tud maradni, amire a gabonatechnika terén meglévő versenyképes, több esetben világszínvonalú termékek is garanciát jelenthetnek.

A kiállítás megnyitóján, január 24-én osztották ki a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A nagydíjas és különdíjas termékek mind megtekinthetőek a kiállítás négy napján. A díjazottak listája itt található.

Kapcsolódó írásaink