Gazdaság

EM: Már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn

A tervezett ütemezésnek megfelelően üzembe helyezték csütörtökön a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

EM: Már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Sárközy György

A közlemény szerint a tavaly február óta működő első után így decemberben és januárban összesen három új kút állt termelésbe Sarkad térségében. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A részt vevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek. A korábban termelésbe állított három kútból eddig összesen mintegy 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre – áll a közleményben.

A Békés vármegyei mezőn 2023 februárja óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen további két kutat fúrtak le tavaly. Az összes műszaki feltétel megléte mellett ezek közül az egyik a múlt év végén, a másik pedig e hét csütörtöktől kezdhette meg a kitermelést – írták.

A kormány kiemelten kezeli a belföldön elérhető források hasznosítását, mert ezzel erősíti hazánk energiaszuverenitását. A hosszú távú szerződések alapján zavartalanul zajlanak a gázszállítások. A tárolók töltöttsége a fűtési szezon felén túl még mindig 80 százalék feletti. A hazai kitermelés fokozása ezzel együtt is hasznosan járul hozzá a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához – közölte az EM.

Kapcsolódó írásaink