Gazdaság

PM: a kormány 70 milliárd forint többlettámogatást utalt a településeknek

A kormány az idei évben is kiemelten támogatja az önkormányzatokat

A kormány 70 milliárd forint többlettámogatást utalt a településeknek – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

PM: a kormány 70 milliárd forint többlettámogatást utalt a településeknek
A kormány 70 milliárd forint többlettámogatást utalt a településeknek
Fotó: Facebook/Pénzügyminisztérium

A közlemény szerint a kormány 2023 decemberétől megemelte a minimálbér és garantált bérminimum mértékét. Ezzel az önkormányzatok is béremeléseket valósíthatnak meg az általuk foglalkoztatottak körében. A béremelések fedezetét a költségvetés biztosítja, így a települések meg is kapták a megemelt forrásokat. Az önkormányzatok így 69,3 milliárd forint többlettámogatáshoz jutottak, a köznevelési és szociális intézmények 37 milliárd forint pluszjuttatást kaptak.

2023. december 1-jétől a minimálbér összegét 266 800 forintra, a garantált bérminimum összegét 326 000 forintra emelte a kormány. Ezzel párhuzamosan a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások összegét is emelte. A döntéssel valamennyi önkormányzatot, egyházi, nem állami humán fenntartót többlettámogatás illet meg a köznevelési, szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen - írták.

A döntés értelmében a köznevelési nem állami fenntartók mintegy 6,9 milliárd forint többlettámogatásban részesülnek. A nem állami szociális szolgáltatók a döntés hatására mintegy 30 milliárd forint többletjuttatásban részesülnek, tekintve, hogy a szociális területen az egyházi fenntartók esetében a kiegészítő támogatás összege is növekszik – áll a közleményben.

A települési önkormányzatok 69,3 milliárd forint többlettámogatásra jogosultak, amelyből csak a Fővárosi Önkormányzat csaknem 1,5 milliárd forintot, a fővárosi kerületek pedig csaknem 8,2 milliárd forint támogatást kapnak. A kiegészítéseken túl a kormány az idei évben is kiemelten támogatja az önkormányzatokat: kötelező feladataik ellátására 2024-ben mintegy 1050 milliárd forint támogatást kapnak.

A fajlagos támogatási összegek változása a kormany.hu honlapon elérhető – közölte a Pénzügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink