Gazdaság

A magyar érdekeknek megfelelően módosították az uniós gazdasági kormányzást

A magyar érdekeknek megfelelően módosította a spanyol uniós soros elnökség a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, ami azt mutatja, hogy a kormány érdekérvényesítő képessége rendkívül erős – emelte ki Varga Mihály az online formában megtartott ECOFIN ülés után. A tárcavezető hangsúlyozta: az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak a tagállami költségvetéseket meghatározó reformra, a tervezet elfogadását azonban hosszú vita előzte meg.

A magyar érdekeknek megfelelően módosították az uniós gazdasági kormányzást
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Soós Lajos

Egy járvány után és egy háború közelében az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintekkel és az új beruházási kihívásokkal kapcsolatos kihívásokra: az ezzel kapcsolatos rendszert a három elemből álló gazdasági kormányzás reformja hivatott megújítani – mutatott rá a miniszter. A tárcavezető szerint a reform szükségességével minden tagállam egyet értett, azonban a részletekről régóta heves vita folyt. Mint mondta: egyes országok több szigort, a mások több rugalmasságot akartak. Magyarország egy átgondolt, mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásában volt érdekelt és az a javaslat, amelyet a spanyol elnökség az asztalra tett, igyekezett minden igénynek megfelelni – hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Varga Mihály kijelentette: Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: ezt sikerült elérni, az elfogadott tervezet megerősíti a tagállamok és a Tanács szerepét a Bizottság ellenében. Emellett Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor: ez szintén belekerült a reformba – fűzte hozzá Varga Mihály.

Kapcsolódó írásaink