Gazdaság

Jó a pénzügyi együttműködés Kínával

Varga Mihály szerint szép sikereket értünk el Ázsiában

Magyarország célja, hogy regionális pénzügyi központtá, valamint az európai pénzügyi piacra belépni kívánó kínai pénzintézetek hídfőállásává váljon – mondta Varga Mihály a Multilaterális Fejlesztésfinanszírozási Együttműködési Központ (MCDF) vezérigazgatójával folytatott találkozóján a Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint.

Jó a pénzügyi együttműködés Kínával
Varga Mihály: A következő kötvényprogramot 2024-re tervezzük
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A pénzügyminiszter kijelentette: a szervezettel való együttműködés megerősíti széles körű kétoldalú partnerségünket az ázsiai régió országaival, amely a keleti nyitás szempontjából nagy jelentőséggel bír. A Bank of China, a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank magyarországi működése jó példa arra, hogy a kínai pénzintézetek hogyan lehetnek sikeresek Magyarországon – hívta fel rá a figyelmet a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy mára Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Kelet-Közép-Európában, a kínai befektetések összértéke 2022-re elérte a 8 milliárd dollárt. Kína ezeken felül Európán kívül az első legfontosabb kereskedelmi partnere hazánknak. Ugyanakkor Magyarország is szép sikereket ért el Ázsiában – mutatott rá Varga Mihály.

Ezt bizonyítja többek között, hogy az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtottunk végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon, ezzel biztosítottuk, hogy hazánk finanszírozása több lábon álljon. Emellett 2021-ben sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtottunk végre a kínai piacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátottunk ki – fejtette ki a pénzügyminiszter.

A tárcavezető közölte: a következő kínai kötvényprogramot 2024-re tervezik. Az Ázsiai Infrastrukturális Fejlesztési Bankhoz (AIIB) kötődő MCDF fő célja, hogy pénzügyi forrást biztosítson infrastrukturális fejlesztések előkészítéséhez. Magyarország 2021-ben csatlakozott az alaphoz.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött az EU–Kína-csúcstalálkozó Pekingben

ĀHszi Csin-ping kínai államfő a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét