Gazdaság

Döntöttek a klímacsúcson: kivezetik a fosszilis tüzelőanyagokat

Emellett 2030-ig a megújuló energiakapacitás megháromszorozását is szorgalmazzák

Elfogadták a COP28 klímacsúcs résztvevői szerdán az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elhárítása érdekében az országokat a fosszilis tüzelőanyagoktól való megválásra felszólító nyilatkozatot.

Döntöttek a klímacsúcson: kivezetik a fosszilis tüzelőanyagokat
A résztvevő világ vezetői és küldöttei a COP28 ENSZ klímacsúcson Dubajban. A világ vezetői az ENSZ éghajlat-változási tárgyalások középpontjában állnak, nyomás gyakorol rájuk, hogy fokozzák a globális felmelegedés korlátozására irányuló erőfeszítéseiket
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A megállapodás szövege felszólítja a világ országait „a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra az energiarendszerekben (...) annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk”.

A dokumentum emellett 2030-ig a megújuló energiakapacitás megháromszorozását is szorgalmazza világviszonylatban, valamint sürgeti a szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, illetve a szén-dioxid-termelő iparágakban a leválasztást és tárolást lehetővé tévő technológiák fejlesztésének felgyorsítását.

A COP28 elnöke, Szultán al-Dzsaber üdvözölte a közel kétszáz ország által szerdán jóváhagyott megállapodást, történelmi intézkedéscsomagnak nevezve azt, amely „szilárd tervet” kínál az 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez.

Az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozóin létrejött megállapodásokat konszenzussal kell elfogadni, ezt követően pedig az egyes országoknak ennek megfelelően kell alakítaniuk nemzeti és beruházási politikájukat.

A konferencia eredetileg kedden ért volna véget, a zárónyilatkozat megfogalmazása körül kialakult viták miatt azonban határozatlan időre meghosszabbították. A vita elsősorban a fosszilis energiahordozók határidőhöz kötött végleges kivezetése körül alakult ki. Számos résztvevő ragaszkodik ahhoz, hogy a zárónyilatkozatban határozott megfogalmazásban szerepeljen a fosszilis tüzelőanyagok korszakának végleges lezárása, amit elsősorban az OPEC olajtermelő csoport és szövetségesei elleneznek.

„Ez az első alkalom, hogy a világ egy ilyen egyértelmű szövegben fog össze a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás szükségességéről. Ez volt az elefánt a szobában. Végre nyíltan foglalkozunk vele” - mondta Espen Barth Eide norvég külügyminiszter még a záró ülést megelőzően, szerdán. „Szerintem el kell fogadnunk” - mondta Andre Correa Do Lago, Brazília vezető klímatárgyalója.

Ali Mohamed, Kenya klímaváltozási megbízottja a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy a javasolt megállapodás elfogadható. „A mi értékelésünk szerint ezzel a szöveggel együtt tudunk élni” - mondta.

Rachel Cleetus, a Union of Concerned Scientists politikai igazgatója üdvözölte a javaslatot, de megjegyezte, hogy az nem kötelezi a gazdag országokat arra, hogy több finanszírozást ajánljanak fel a fejlődő országoknak a fosszilis tüzelőanyagokról való leváláshoz.

„A pénzügyi és méltányossági rendelkezések... súlyosan elégtelenek, és az elkövetkező időben javítani kell rajtuk annak érdekében, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok át tudjanak térni a tiszta energiára, és be tudják zárni az energiaszegénységben mutatkozó szakadékot” - mondta.

Haitham Al Ghais, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára december 6-án kelt, az OPEC-tagoknak és a COP28-on részt vevő szövetségeseknek címzett levelében azt írta, hogy a világnak inkább a kibocsátásokat, mint magukat a fosszilis tüzelőanyagokat kellene célba vennie, és arra szólította fel őket, hogy ellenezzenek minden, az olaj kitermelésének a korlátozását előíró megállapodást.

Liu Zsenmin kínai éghajlat-világmegbízott szerdán kijelentette, hogy a COP28 konferencián javasolt éghajlat-változási megállapodással kapcsolatban még mindig vannak fenntartásaik. „Ez így nem tökéletes. Néhány kérdés még mindig nyitva maradt” - mondta Liu a Reutersnek, hozzátéve, hogy a kínai delegáció még vizsgálja a szöveget.

A Kis Szigetállamok Szövetsége (Alliance of Small Island States) szerdán úgy nyilatkozott, hogy a COP28 csúcstalálkozón javasolt éghajlat-változási megállapodás szövegében „a kiskapuk litániáját” látja. „A szöveg nem szól kifejezetten a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről és a kibocsátás mérsékléséről oly módon, hogy az valóban a szükséges mértékű lépésváltást képviselné” - szögezte le az AOSIS rövidítéssel ismert szövetség, mondván, hogy az „fokozatos és nem átalakító jellegű”.

Kanada környezetvédelmi minisztere, Steven Guilbeault így fogalmazott: „Ez az új szöveg történelmi jelentőségű, mivel a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik... A csomag nem tökéletes, ahogy egyetlen ENSZ-szöveg sem az. De mint olyan, aki több mint 20 éve dolgozik ezen a területen, látok egy olyan elképzelést, amely köré összefoghatunk, hogy az 1,5 Celsius-fokot elérhető távolságon belül tartsuk, és megvédjük az embereket és az ökoszisztémákat.”

Li Shuo, az Asia Society Policy Institute China Climate Hub igazgatója kijelentette: „Ez egy kompromisszumos szöveg. Enyhe javulás a két nappal ezelőtt kiadott szöveghez képest, de nem megy olyan messzire, mint a tegnap este kiszivárgott változat. A szénnel kapcsolatos általános megfogalmazás eléggé visszafogott. A fokozódó éghajlati hatások fényében az eltérő nemzeti érdekek összehangolása a határozott éghajlati válasz érdekében továbbra is komoly feladat.”

„Ez a tervezet nagy előrelépés a legutóbbi változathoz képest, amely joggal váltott ki felháborodást. A fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó megfogalmazás sokat javult, de még mindig nem követeli meg a szén, az olaj és a gáz teljes kivonását” - vélekedett Stephen Cornelius, a WWF globális klíma- és energiaügyi vezetőhelyettese.

Melanie Robinson, a World Resources Institute globális éghajlati programjának igazgatója szerint „a szöveg egyértelműen felszólítja a világot, hogy még ebben az évtizedben térjen le a fosszilis tüzelőanyagokról, és gyorsítsa fel az átállást. Ez drámai előrelépést jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és legyőzi az olaj- és gázipari érdekeltségek hatalmas nyomását.”

Kapcsolódó írásaink