Gazdaság

Fitch: Az idén a vártnál jobb, jövőre lassuló globális növekedés, Amerika elkerüli a recessziót

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó tanulmányában közölte: 2023 egészére az eddigi prognózisában szereplő 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos globális növekedést valószínűsít.

Az idén az eddig vártnál erőteljesebb, jövőre jelentősen lassuló növekedés várható a világgazdaságban, de az Egyesült Államok elkerüli a recessziót a Fitch Ratings friss negyedéves globális előrejelzése szerint.

Fitch: Az idén a vártnál jobb, jövőre lassuló globális növekedés, Amerika elkerüli a recessziót
A Fitch Ratings szerint az idén a vártnál jobb, jövőre lassuló globális növekedés lesz, Amerika pedig elkerüli a recessziót
Fotó: AFP/Anadolu/Cem Ozdel

A Fitch elemzői szerint a pozitív korrekciót mindenekelőtt az indokolja, hogy Kínában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások feloldása óta normalizálódott a fogyasztás, emellett az amerikai gazdaság növekedési üteme is gyorsul, és e tényezők ellensúlyozták az európai gazdaság növekedésének meredek lassulását.

A cég mindezek alapján 0,4 százalékponttal 2,4 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) idei bővüléséről szóló becslését, a kínai gazdaság 2023-as egész évi növekedésére adott prognózisát 0,5 százalékponttal 5,3 százalékra emelte.

A globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings felülvizsgált előrejelzése szerint eléri a 3,6 százalékot; ez 0,2 százalékponttal jobb a hitelminősítő szeptemberben összeállított előző negyedéves prognózisánál.
A Fitch londoni elemzői az euróövezetben ugyanakkor az idén átlagosan mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítenek.

A cég 2024-ben 2,1 százalékra lassuló globális növekedést vár, bár ez is 0,2 százalékponttal jobb az eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő az idei lendületre tekintettel jelentősen, 0,9 százalékponttal 1,2 százalékra javította az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését, hangsúlyozva, hogy az új prognózis alapján az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan elkerüli a recessziót.

Az euróövezetben a Fitch Ratings 0,7 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol jövőre; ez 0,4 százalékkal gyengített előrejelzés.

A cég szerint részben a költségvetési szigor újbóli enyhítése magyarázza, hogy az amerikai gazdaság az emelkedő kamatok környezetében is meglepő ellenálló képességet mutat.
A Fitch felidézi, hogy a kongresszus költségvetési hivatalának becslése szerint a szeptember 30-án zárult pénzügyi évben 6,3 százalékra duzzadt a GDP-arányos amerikai szövetségi államháztartási hiány az előző évben mért 5,4 százalékról.

A Fitch Ratings idén augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb "AAA" államadós-besorolást, egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését.
A Fitch a leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az államadósság-plafon ügyében kialakuló, visszatérő politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.

A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos amerikai államháztartási hiány az idei évre valószínűsített 6,3 százalékról 2024-ben 6,6 százalékra, 2025-ben 6,9 százalékra nő.
A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa”-ként jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket, de november 10. óta a Moody's amerikai osztályzatára is negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's – a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit "AAA" szuverén besorolást.

Kapcsolódó írásaink