Gazdaság

Varga Mihály: Magyarország a zöldátállás egyik nyertese lehet

Az új világgazdasági rend, a zöldvilággazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik – tette hozzá a miniszter

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.

Varga Mihály: Magyarország a zöldátállás egyik nyertese lehet
Varga Mihály
Fotó: AFP/Hans Lucas/Valeria Mongelli

A közlemény szerint a pénzügyminiszter elmondta: „ha sikeresek akarunk lenni, zöldenergiát kell termelni és tárolni, a magyar kormány pedig minden ezzel kapcsolatos lehetőséget megragad”.

Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el, amelyek magukért beszélnek: azon kevés állam közé tartozik, amely 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette - hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Azonban nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: folytatni kell gazdaság átalakítását modern, fenntartható gazdasággá, ez komoly versenyképességi tényező is. Az új világgazdasági rend, a zöldvilággazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöldberuházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt – tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály az ülésen kijelentette: az adópolitika, az éghajlati célok költségvetésbe történő bevonása, a zöldkötvények kibocsátása mind hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez, utóbbi szempontjából Magyarország különösen sikeres. 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként Magyarország megalkotta első Zöldkötvény keretprogramját és kibocsátotta első Zöldkötvényét. Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöldkötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben, a kibocsátások sikerességét pedig a piac rangos díjakkal ismerte el - szögezte le a miniszter.

Varga Mihály az Egyesült Arab Emírségek meghívására vesz részt a COP28 ENSZ Klímakonferencia margóján szervezett Pénzügyi napon – olvasható a PM közleményében.

Kapcsolódó írásaink