Gazdaság

Megérte a lengyel fuvarozók blokádja

A Lengyelországon keresztül szállított ukrán exportmennyiség a fuvarozók blokádja előtt a jelenleginek csaknem a duplája volt – közölte pénteken Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, aki a gazdasági tárcát is vezeti.

Megérte a lengyel fuvarozók blokádja
Brooklyn-kályhánál melegedő, a blokádban részt vevő lengyel gazdák az ukrán határ mellett
Fotó: AFP/Anadolu/Omar Marques

Novemberben „exportunk nagyobb hányada a lengyel határon keresztül haladt át, összességében 282 ezer tonna” – ismertette Szviridenko. „Azonban mielőtt a lengyel fuvarozók megkezdték volna tüntetésüket a határon, a mennyiség 39,3 százalékkal több volt, vagyis csaknem a duplája” – emelte ki.

November 6. óta a lengyel fuvarozók három fő határátkelő – Dorohusk–Jahodin, Hrebenne–Rava Ruska, valamint Korczowa–Krakovec – kamionforgalmát akadályozzák az ukrán határon. November 23-tól egy negyedik ponton – a Medyka–Sehinyi határátkelőn – is blokkolják a forgalmat.

A lengyelek az Európai Unió által ukrán kollégáiknak nyújtott kiváltságok visszavonását követelik, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, valamint az ukrán fuvarozó cégeknek 2022. február 24. (az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete) utánra kiadott engedélyek visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél módosítsa elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

Kapcsolódó írásaink