Gazdaság

Putyin: Az orosz gazdaság sikeresen leküzdötte függőségét a nyugati technológiáktól

Az orosz gazdaság sikeresen leküzdötte a nyugati technológiáktól való függőséget, és versenyképes belső piacot alakít ki – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin elnök, számolt be az Oroszhírek.

Putyin: Az orosz gazdaság sikeresen leküzdötte függőségét a nyugati technológiáktól
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/POOL/Alexander Kazakov

A fiatal tudósok 3. kongresszusának résztvevőivel Szocsiban tartott találkozóján Putyin az Oroszországban gyártott tudományos berendezések „A mi laboratóriumunk” című kiállítását kommentálta.

Az úgynevezett partnereink azt hitték, hogy felakasztottak minket egy technológiai tűre, és soha nem fogunk lejönni róla” – mondta Putyin a tudósoknak.

„Az olyan emberek erőfeszítéseinek köszönhetően, mint önök és kollégáik, kiderült, hogy ezt meg lehet csinálni – méghozzá elég gyorsan”.

Az orosz kutatók korábban külföldön vásárolták a berendezéseiket, de azóta a hazai gyártású alternatívák felé fordultak, részben az USA és szövetségesei által az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt embargó miatt. „Ez fontos” – mondta Putyin.

„Mert ez azt jelenti, hogy van hazai piaca ezeknek az eszközöknek. És ha van piac, akkor volt gazdasági ösztönző a gyártásra. Akkoriban, amikor mindent meg lehetett vásárolni külföldön, nem volt hazai piac”.

Kapcsolódó írásaink