Gazdaság

Az infláció enyhülését várják novemberre német közgazdászok

A lassulás azonban valószínűleg csak átmeneti lesz

Az infláció további mérséklődését várják Németországban a Reuters által megkérdezett tizenegy bank közgazdászai, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.

Az infláció enyhülését várják novemberre német közgazdászok
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Maxime Gruss

A megkérdezettek átlagosan 3,5 százalékos inflációt jeleztek előre novemberre az októberi 3,8 százalék után. Amennyiben a szakértők előrejelzése bebizonyosodik, akkor novemberben már az ötödik egymást követő hónapban csökken a német infláció. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán teszi közzé első becslését.

„Az energiaárak alakulása kedvez az infláció csökkenésének” – hangsúlyozta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank (HCB) vezető közgazdásza. Becslése szerint az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest valószínűleg jó egy százalékkal csökkennek, miután a közel-keleti konfliktus ellenére az olajárak az utóbbi időben lejjebb mentek. Az ADAC autóklub adatai szerint az üzemanyagárak március végéhez mérhető szinten vannak. Az élelmiszerek viszont továbbra is az első számú árfelhajtó tényezők maradnak a HCB szakértője szerint.

A lassulás azonban bázishatás miatt valószínűleg csak átmeneti lesz és decemberre már 4,2 százalék is lehet az infláció. Stefan Schneider, a Deutsche Bank közgazdásza szerint a kormány 2022 decemberében bevezetett energiaár-támogatás miatt az energiaárak a következő hónapokban éves összehasonlításban erőteljesen emelkedhetnek.

A megkérdezett szakértők szerint jövőre még nem rendeződik a helyzet megnyugtató módon. „Hosszú távon valószínűleg nem lesz lehetséges az inflációt három százalék alá szorítani” – mondta De la Rubia.

Az Európai Központi Bank (EKB) kétszázalékos inflációs rátát céloz meg a monetáris unióban. A németországi éttermekben az élelmiszerek áfája, amely januártól 7-ről ismét 19 százalékra emelkedik, valószínűleg mintegy 0,2 százalékponttal növeli az inflációs rátát – mutatott rá German Schneider, a Deutsche Bank közgazdásza.

Az energiaár-fék decemberi megszűnése mellett még az is felfelé hajtja majd az inflációt a megkérdezett banki szakértők szerint, hogy már a szolgáltatói szektorban is igyekeznek a munkaadók a megnövekedett bérköltségeiket áthárítani az ügyfeleikre. A Deutsche Bank várakozásai szerint a jövő évi inflációs átlag 2,8 százalék lehet, szemben a tavaly év végi 6,0 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink