Gazdaság

Lázár János: Az ország szuverenitását erősíti az új törvény

A cél, hogy a nagy infrastrukturális beruházások magyar vállalkozók kezében legyenek

Magyarország gazdagabbá válása érdekében bizonyos gazdasági szektorokban erősíteni kell a szuverenitást, erről szól az állami építési beruházásokról szóló, már elfogadott és a még parlament előtt lévő építészeti törvény is – mondta az építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Lázár János: Az ország szuverenitását erősíti az új törvény
Lázár János építési és közlekedési miniszter (jobbra) és Koji László, az ÉVOSZ elnöke az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös sajtótájékoztatóján a Mercure Buda Castle Hill Hotelben 2023. november 23-án
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Lázár János közölte, 2010. és 2022. között Magyarországon az állam mint megrendelő, mintegy 28 ezer milliárd forint beruházással járult hozzá a gazdasági növekedéshez, ennek a pénznek körülbelül az ötven százaléka azonban „külföldre vándorolt”.

Amennyiben a folyamatot megfordítva a nagy infrastrukturális beruházások magyar vállalkozók kezében lesznek, a magyar építőiparban magyar vállalkozók dolgoznak és magyar építőanyagot használnak fel, akkor az ország gazdagabb és jóval erősebb is lesz – fogalmazott a tárcavezető.

Lázár János hangsúlyozta, miniszterként az a legfontosabb elve az építésgazdaság területén, hogy „Magyarországon semmi keresnivalója nincs külföldi építőipari vállalatnak, és meg kell akadályozni, hogy az építésgazdaságban magas importtal és külföldi építőanyagokkal dolgozzunk”.

Kapcsolódó írásaink