Gazdaság

Idén nem lesz karácsonyfa?

Tovább drágulnak a fenyőfák, ilyen árakra lehet számítani

A Sokszínű Vidék azt írja, a kereskedők tapasztalatai szerint a piacon általános áremelkedés figyelhető meg 2023-ban. A Nordmann fenyőfák méterára 9-10 ezer forint között mozog majd, míg az ezüst- és lucfenyők esetében 5-6 ezer, illetve 3-4 ezer forinttal kell kalkulálnunk méterenként.

Idén nem lesz karácsonyfa?
A nagyobb városokban és Budapesten egyértelműen a Nordmann a sláger, vidéken még mindig a lucfenyőből vesznek többet
Fotó: MH-archív/Burger Zsolt

A lap megjegyzi, az áremelkedés hátterében több tényező áll, mint például a fuvarozási költségek és a sofőrbérek növekedése. De a cikkben arra is kitérnek, hogy a fenyőfák kereskedelme az országban évről évre bővül, és az átlag hazai vásárló az 1,8-2 méteres fákat keresi leginkább.

A Nordmann fenyőfa továbbra is a legnépszerűbb, mivel lassan hullik le a tűlevele, és kellemes illatot áraszt. A lucfenyő jellegzetes illatú, ugyanakkor ennek a fajtának a levelei a legkorábban hullanak le. Ezért sokan az ezüstfenyőt részesítik előnyben, mivel az illatos, tartósabb, bár szúrós levelekkel rendelkezik – írták.

Végül kiemelik, azoknak, akik idén karácsonyra fenyőfát szeretnének vásárolni, érdemes időben rendelniük, mivel a kereslet és a beszerzési nehézségek miatt várhatóan a fák árai folyamatosan tovább növekednek majd.

Kapcsolódó írásaink