Gazdaság

Oroszország feloldotta a benzinexportra vonatkozó korlátozásokat is

A minisztérium a döntést a kínálati többlettel és a nagykereskedelmi árak csökkenésével magyarázta

Az orosz kormány feloldotta a benzinexportra vonatkozó korlátozásokat – jelentette be pénteken az energiaügyi minisztérium. A lépés a gázolaj külföldre történő értékesítésére vonatkozó hasonló tilalom korábbi visszavonását követte – írja az oroszhirek.hu.

Oroszország feloldotta a benzinexportra vonatkozó korlátozásokat is
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A minisztérium a döntést a kínálati többlettel és a nagykereskedelmi árak csökkenésével magyarázta. Figyelmeztetett azonban arra, hogy szükség esetén újra kivetheti az exporttilalmat.

Az elmúlt két hónap során a kőolaj-finomítás nagy volumenének fenntartása mellett … biztosították a belföldi piac telítettségét, és többletkínálat alakult ki a benzinből, többek között a tőzsdei értékesítési csatornán”– közölte a minisztérium.

Oroszország, a világ első számú tengeri dízelolaj-exportőre, szeptemberben szinte teljes tilalmat rendelt el mind a dízel, mind a benzin kivitelére, miután a hiány miatt megugrottak a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárak. A korlátozások árrobbanást okoztak a globális olajpiacon, amely az Oroszország és Szaúd-Arábia által az év elején végrehajtott nyersolajkínálat-csökkentések miatt már amúgy is szűkös volt.

Az exporttilalom azonban segített lehűteni az üzemanyagárak emelkedését az orosz belföldi piacon. A múlt hónapban a kormány enyhített a korlátozásokon, és engedélyezte a gázolaj vezetékes exportját.

Kapcsolódó írásaink