Gazdaság

EM: egyre közelebb a 2030-as cél

Már több mint 5500 megawatt az összes hazai naperőművi kapacitás

A MAVIR friss adatközlése szerint 2023 november elejéig ipari naperőművekben közel 3300 megawatt, háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig több mint 2200 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamos energia hálózatra, az összes naperőművi kapacitás már meghaladja az 5500 megawattot – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a közösségi oldalán csütörtökön.

EM: egyre közelebb a 2030-as cél
Már több mint 5500 megawatt az összes hazai naperőművi kapacitás (képünk illusztráció)
Fotó: MVM

A bejegyezés szerint így az idei első tíz hónapban végbement bővülés alulról súrolja az 1500 megawattot. A 2023-as teljesítménynövekedés így szinte teljes bizonyossággal több mint másfélszeresen múlja majd felül a tavalyi rekordévben elért gyarapodást.

Az 50 KW alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 245 ezer üzemel hazánkban – emelték ki.

Az EM tájékoztatása szerint az előzőleg a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat Magyarországon.

Felhívták a figyelmet, hogy a kormány a zöldenergia további hasznosítása érdekében 2024 elején elindítja a modern napelemes és tárolói rendszerek telepítését ösztönző Napenergia Plusz Programot. A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban vissza nem térítendő támogatást kapnak majd a családok.

Hozzátették, hogy január közepétől igényelhetnek forrást a hazai vállalkozások is a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó fejlesztéseikhez. A cégek a napokban közzétett felhívás 62 milliárd forintos keretéből beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el. A legkésőbb 2026 májusáig kiépülő ipari energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást – közölte az EM.

Kapcsolódó írásaink