Gazdaság

Szlovákia elvesztette az orosz gáztranzitból származó bevételeinek több mint kétharmadát

Szlovákia elvesztette az orosz földgáz tranzitjából származó bevételeinek több mint kétharmadát – derül ki az ország gázszállító hálózatát üzemeltető Eustream e hónapban közzétett pénzügyi jelentéséből, számolt be az Oroszhírek.

Szlovákia elvesztette az orosz gáztranzitból származó bevételeinek több mint kétharmadát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Stefan Sauer

Az ukrajnai konfliktus és az azt követő, Oroszországgal szembeni uniós szankciók előtt az ország évente átlagosan mintegy 60 milliárd köbméter orosz üzemanyagot szállított. A 2019 augusztusa és 2020 júliusa közötti elszámolási évben például az Eustream 61 milliárd köbmétert szállított, bevétele pedig 748,04 millió eurót tett ki – írták.

Iparági szakértők az ukrajnai konfliktussal hozták összefüggésbe az orosz gáztranzit mennyiségének erőteljes csökkenését. Szlovákia az árut az Ukrajnán keresztül vezető tranzitvezetékről kapja, ahol a szállítások csökkentek, miután Kijev 2022 májusában leállította a legfontosabb gázszivattyúállomást, a Szohranovkát. A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat továbbra is szállít tranzitgázt az egyetlen megmaradt állomáson, Szudzsán keresztül, de ez csak nagyjából napi 40 millió köbméter gázáramlást tesz lehetővé – vélik.

Mivel a tranzitforgalom a konfliktus előtti átlag kevesebb mint egyharmadára csökkent, a bevételek pedig az addigiak harmadára estek vissza, szlovák elemzők aggódnak amiatt, hogy az ország költségvetése gyorsan elveszíti egyik legfontosabb bevételi forrását. A Denník Postoj helyi hírportál szerint a kormány a vállalat bevételeinek nagyjából a felét kapja a jövedelemadó vagy az osztalékok révén.

Kapcsolódó írásaink