Gazdaság

Energiaügyi Minisztérium: A kormány szigorítja a gyárakat érintő környezetvédelmi előírásokat

A környezetvédelmi célkitűzéseinek elérése, valamint a magyar emberek egészségének védelme érdekében szigorítják az előírásokat

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi célkitűzéseinek elérése, valamint a magyar emberek egészségének védelme érdekében szigorítja az ipari létesítmények kibocsátására vonatkozó határértékeket és erről egyeztetést kezdeményez az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az erről szóló rendelettervezetet – közölte az EM szerdán az MTI-vel.

Energiaügyi Minisztérium: A kormány szigorítja a gyárakat érintő környezetvédelmi előírásokat
Képünk illusztráció
Fotó: ANP Mag via AFP

A kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat betartsa. Ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és amennyiben az ipari üzemek működése nem a jogszabályi előírásoknak, illetve az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik, a hatóság a környezet és a magyar emberek védelme érdekében megteszi a megfelelő lépéseket – hangsúlyozták.

Az EM az eddigi gyakorlatnak megfelelően a hatósági tapasztalatok, valamint a lakossági észrevételek figyelembevételével idén is felülvizsgálta az ipari létesítmények kibocsátási határértékeit, melynek alapján a határértékek szigorítását javasolja – írták.

A közlemény szerint a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről, illetve az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról szóló rendeletek tervezett módosítását a tárca szerdán a társadalmi egyeztetésre bocsátása mellett eljuttatja az Országos Környezetvédelmi Tanács, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára részére.

A németországit alapul vevő szabályozási javaslat az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg. Ez a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítését szolgálja – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink