Gazdaság

Czepek Gábor találkozóra hívta a Fővárosi Önkormányzat képviselőit

Jelezte, ha kell, készek törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását

A Karácsony Gergely főpolgármester vezette Fővárosi Önkormányzat 150 ezer Budapest vonzáskörzetében élő embert azzal szembesített, hogy elzárja előlük az ivóvizet, felmondja a vízszolgáltatási szerződést. A lakosság zavartalan ivóvízellátását azonban senki és semmi sem veszélyeztetheti, ez fenyegetés, és elfogadhatatlan – hangsúlyozta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára kedden a minisztérium Facebook oldalán közzétett videóüzenetben.

Czepek Gábor találkozóra hívta a Fővárosi Önkormányzat képviselőit
Czepek Gábor találkozóra hívta a Fővárosi Önkormányzat képviselőit
Fotó: Facebook/Energiaügyi Minisztérium

Közölte: a kormány nevében kedden találkozóra hívta a városháza vezetőit, hogy világossá tegye, a közszolgáltatás nem játék.

„A kormány nem fogja hagyni, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, talán önszántából, talán megrendelésre – akár a Gyurcsány Ferencére –, a lényegen nem változtat, politikai játszmákra használja a környező településeken élők ivóvízellátását” – mondta.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megvédjük az érintett családok ivóvízellátását, és rezsicsökkentett árú kiszolgálást” – fogalmazott az államtitkár.

Jelezte, ha kell, készek törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását, a családoknak ugyanis az alaptörvényben garantált joguk, hogy ivóvízhez jussanak, ezenkívül elemi szükségletük is.

Czepek Gábor felidézte, hogy a városvezetés a Fővárosi Önkormányzatot 214 milliárd forint megtakarítással vette át, az iparűzési adóbevételek nőttek, ennek ellenére az önkormányzat a csőd szélén táncol, de ennek árát nem lehet más településen élőkkel megfizettetni.

Az államtitkár kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat Magyarország leggazdagabb önkormányzata, a tulajdonában álló Fővárosi Vízművek állapota pedig kedvezőbb, és így mozgástere is nagyobb számos más települési szolgáltatóénál. Mégis a budapesti városvezetés az egyetlen, amelyik a víz elzárásával fenyeget.

Az Energiaügyi Minisztérium felelősségteljes hozzáállást kér a Fővárosi Önkormányzat vezetőitől – mondta Czepek Gábor.

A tárca Facebook bejegyzése szerint az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel és a Fővárosi Vízművek Zrt. vezetőivel tárgyalt.

Kapcsolódó írásaink