Gazdaság

Hongkong erősíteni kívánja a gazdasági együttműködést Oroszországgal

Az Oroszország és a dél-kínai metropolisz közötti kereskedelem elérte a 4,3 milliárd dollárt

A hongkongi kormány kifejezte érdeklődését az Oroszország és a kínai különleges közigazgatási terület közötti gazdasági és humanitárius kapcsolatok megerősítése iránt – közölte Anatolij Kargapolov orosz főkonzul a John Lee-vel, a hongkongi terület vezetőjével folytatott megbeszélése után – közölte az Oroszhírek.

Hongkong erősíteni kívánja a gazdasági együttműködést Oroszországgal
Vlagyimir Putyin és Zhang Yuxia
Fotó: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

„A találkozó során mindkét fél optimizmusát fejezte ki Oroszország Hongkonggal való együttműködésének megerősítésével kapcsolatban. Megvitatták a gazdasági és humanitárius együttműködés releváns kérdéseit, valamint a turistaforgalom növelését” – jelentette ki a diplomata.

Kargapolov különösen a kétoldalú kereskedelemben idén eddig tapasztalt figyelemre méltó növekedést emelte ki.

„A hongkongi különleges közigazgatási terület népszámlálási és statisztikai hivatalának adatai szerint idén januártól szeptemberig az Oroszország és a [dél-kínai] metropolisz közötti kereskedelem elérte a 4,3 milliárd dollárt, ami 102,4 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakához képest” – hangsúlyozta.

Az orosz főkonzul elmondta, hogy a beszélgetés során mindkét fél kifejezte azon szándékát, hogy támogassa és előmozdítsa a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővülésének jelenlegi dinamikáját.

Kapcsolódó írásaink