Gazdaság

Októbertől ingyenesen lehet leadni a használt gumiabroncsot

2023. október 1-jétől ingyenesen adhatják le magánszemélyek több helyen is, a MOHU MOL Zrt. és az alvállalkozói kijelölt telephelyein, valamint a forgalmazóknál a rendeltetésszerű használat során náluk keletkezett gumiabroncs hulladékot. A hulladékudvarokban bevezetett változásokat követően ez az intézkedés is jelentősen hozzájárul majd az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez – hangsúlyozta lapunknak Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az immár a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő társaság Pest, illetve Bács-Kiskun vármegye területéről csak a tavalyi évben rendkívüli mennyiségű, több mint 11 ezer tonna illegális hulladékot gyűjtött be.

Októbertől ingyenesen lehet leadni a használt gumiabroncsot
Agatics Roland
Fotó: DTkH

Az illegális hulladéklerakás ma az egész világon probléma. Azt jelenti, hogy a hulladékot az előírások és szabályok figyelmen kívül hagyása mellett helyezik el, általában olyan helyeken, amelyek nem alkalmasak erre a célra. Az illegális hulladéklerakás hatással van az egészségre, az élővilágra, az életminőségre és a természetre is. Ez a tevékenység Magyarországon is súlyos probléma. Az illegális szemétlerakások gyakran előfordulnak az erdőkben, mezőkön és a városok peremén. Következményei pedig a talaj és a levegő szennyeződése, a szerves anyagok lebomlásának rossz szaga, az élővilág pusztulása, a környékbeli ingatlanok árának csökkenése és egyes esetekben még az útképet is rontják az engedély nélkül itt-ott leborított hulladékhegyek. Az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemben az emberi megértés mellett a környezeti nevelésben, az egységes szabályozásban és az önkormányzatok jobb koordinációjában lehet reménykedni. A folyamatos erőfeszítések pedig további teret biztosítanak a környezetvédelem és a fenntarthatóság számára.

x
Az illegális szemétlerakások gyakran előfordulnak az erdőkben, mezőkön és a városok peremén
Fotó: Carla BERNHARDT / AFP

A DTkH Nonprofit Kft. számos településen vesz részt aktívan az illegális hulladéklerakók felszámolásában. Abonyban, Nagykőrösön és Újszilváson tavaly például több mint 500 tonna illegális hulladékot gyűjtött be a Településfejlesztési Szövetség Egyesülettel karöltve, a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt részeként a vállalat. Ennek a programnak az egészét tekintve összességében évente több mint 1300 tonna illegálisan elhelyezett hulladékot szállítottak el a kezelőlétesítményekbe 2021–2022-ben, ez egy Kecskeméthez hasonló nagyságú város tíznapos hulladéktermelésének felel meg - mondta lapunknak Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint arra rámutatott, szintén e támogatott projekt révén Bács-Kiskun vármegye déli részének korábbi közszolgáltatója, az FBH-NP Nonprofit Kft. is nagy mennyiségű, 1900 tonna illegális hulladékot számolt fel 2020-ban.

Nem lomtalanítás, hanem illegálisan az út mellé kirakott szemét
Nem lomtalanítás, hanem illegálisan az út mellé kirakott szemét
Fotó: Carla BERNHARDT / AFP

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy évről évre csatlakoznak a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű akcióhoz is, amelynek során 2022-ben 172 tonna illegális hulladéktól mentesítették a környezetet az önkéntes résztvevők segítségével. Emellett tavaly, valamint idén is sikerrel pályáztak meg egy, a Pest Vármegyei Kormányhivatal által kiírt közbeszerzést illegális hulladékok elszállítására – az előző esztendőben az összesen begyűjtött mennyiség meghaladta a 10 ezer tonnát, ami rendkívül magas szám. Mindennek eredményeként társaságunk, amely elkötelezett a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság megteremtése iránt, újabb lépésekkel járult hozzá a többi között a 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv sikeres megvalósításához, amelyben kiemelten szerepel az illegális hulladéklerakók felszámolása” – emelte ki Agatics Roland. Hozzátette: ez utóbbi illegális hulladéklerakók jelentős arányban tartalmaztak építési, bontási törmeléket, ez közel 5000 tonna volt, továbbá 3250 tonna lom-, és több mint 2000 tonna kommunális hulladékot, valamint gumiabroncsokat is.

Ma még a használt gumiabroncsot is sokszor csak úgy kidobják
Ma még a használt gumiabroncsot is sokszor csak úgy „kidobják”
Fotó: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Mindebből látható - hangsúlyozta a hulladékgazdálkodási szakember -, hogy sajnos folyamatosan akad feladatuk az illegális hulladéklerakók felszámolásával az utóbbi 1-1,5 évben. Ez azonban nem feltétlenül ad okot aggodalomra, hiszen ez a nagy volumen abból is következik, hogy folyamatosan figyelmet fordítanak a környezet tehermentesítésére, az illegálisan elhelyezett hulladékok begyűjtésére. Egyértelműen érezhető a pozitív irányú változás a környezettudatos szemlélet terjedésében, a lakosság és a hatóságok aktív szerepvállalásában - emelte ki Agatics Roland. A közszolgáltató vállalatok az eddigiekben is a kapacitásaiktól függően, de véleménye szerint maximálisan támogató hozzáállással törekedtek részt vállalni az illegálisan elhelyezett hulladékok elszállításában. Bizakodásra ad okot továbbá - tette hozzá -, hogy a hosszabb idő alatt keletkezett illegális lerakók felszámolását követően az esetek többségében nem szennyezik be újra a megtisztított területeket. „Tapasztalataink alapján tipikusan településhatároknál fordulhat elő kisebb, ismétlődő szennyezés, de úgy gondolom, az illetékes szervek ezt a problémát megfelelő módon és eredményesen tudják kezelni” – húzta alá.

x
A gumiabroncsok mellett elektronikai és veszélyes csomagolási hulladékokból van a legtöbb a köz-, illetve zöldterületeken illegálisan kitett hulladékok között, pedig ezeket átveszik hazánk 280 hulladékudvarának szinte bármelyikében
Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

A DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemben is a megelőzés – a tájékoztatás és a szemléletformálás az elsődleges és leghatékonyabb eszköz. „Elektronikai, illetve veszélyes csomagolási hulladékok és használt gumiabroncsok fordulnak elő a legnagyobb arányban a köz-, illetve zöldterületeken illegálisan kitett hulladékok között. Sokan sajnos még mindig nem tudják, hogy ezeket átveszik hazánk 280 hulladékudvarának szinte bármelyikében.” Üzemeltetésükben a MOHU MOL Zrt. számos változást vezetett be 2023. július 1-jétől: amellett, hogy többek között bővült a leadható hulladéktípusok köre, a magánszemélyek már valamennyi szolgáltatásait igénybe vehetik, és ehhez elég, ha felmutatják a lakcímkártyájukat. A DTkH Nonprofit Kft. térségében is a korábbinál hosszabb, minimum heti 48 órás nyitvatartással várják az ügyfeleiket a 10 ezer fő feletti településeken – például Kecskeméten és Baján – található hulladékudvarokban. Agatics Roland úgy véli, az Európai Unió újrafeldolgozási kvótáinak az elérésén túlmenően mindez ahhoz is jelentősen hozzájárul majd, hogy csökkenjen az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége. Csakúgy, mint az a legújabb intézkedés, miszerint 2023. október 1-jétől több helyen – a MOHU MOL Zrt. és az alvállalkozói kijelölt telephelyein, valamint a forgalmazóknál is, ingyenesen adhatják le magánszemélyek a rendeltetésszerű használat után náluk keletkezett gumiabroncs hulladékot – hangsúlyozta a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő vállalat ügyvezetője.

Kapcsolódó írásaink