Gazdaság

PM: A magyar bankrendszer stabilitása az ország szuverenitását is erősíti

Az MBH Befektetési Bank létrejöttével egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny

A magyar bankszektor változatlanul stabil, ez pedig a gazdaság válságállóságát is növeli. Az MBH Befektetési Bank létrejöttével pedig egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny – jelentette ki Varga Mihály az intézmény megalakulása alkalmából rendezett eseményen a tárca MTI-nek küldött közleménye szerint.

PM: A magyar bankrendszer stabilitása az ország szuverenitását is erősíti
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Török Péter

Az elmúlt években számos területen tapasztalhattuk, hogy mekkora előnyt jelent az önellátás, a szuverenitás gazdasági és politikai értelemben is – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Mint mondta: a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben.

Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 180 százalékos likviditási tartalék és a 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesítenek – fejtette ki a miniszter.

Fontos, hogy a magyar piacon meghatározó szerepet kapjanak olyan hazai tulajdonú bankok, amelyek nemcsak a profit, de a gazdaság hosszú távú jó teljesítménye szempontjából is érdekközösségben vannak a hazai vállalatokkal – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kiemelte: az MBH Bank több lépcsős megalapításával egy olyan magyar tulajdonú óriásbank jöhetett létre, amely másodmagával, az OTP-vel immár a piac meghatározó részét fedi le a külföldi tulajdonlású intézményekkel szemben.

A bankszektorban a pénzrendszer globális jellege miatt a nagyobb méret nagyobb versenyképességet is jelent, a versenyképesség pedig egy olyan terület, amelyen a magyar bankrendszer előtt vannak még fejlődési lehetőségek – mutatott rá a tárcavezető a digitalizáció és a banki termékek további fejlesztésére utalva.

Kapcsolódó írásaink