Gazdaság

Az MNB ezentúl negyedévente publikál zöld pénz- és tőkepiaci adatokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezentúl negyedévente közzéteszi honlapjának statisztikai aloldalán a fenntartható pénz- és tőkepiac több mutatószámának alakulására vonatkozó információkat, az elmúlt három év során kiépült zöld adatvagyonára alapozva – közölte az MTI-vel a jegybank szombaton.

Azt írták, a jegybank célja a lépéssel a piaci szereplők, a tudományos réteg, valamint a szélesebb körű nyilvánosság tájékoztatása. Egyebek közt a jegybanki zöld tőkekövetelmény-programok alakulásáról, illetve a zöld értékpapírok volumenéről is képet kaphatnak az olvasók. A fenntartható adatvagyon bővülésével fokozatosan újabb adatok is elérhetővé válnak majd a továbbiakban – írták.

A statisztikában emellett olvashatók adatok a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos világoszöld és sötétzöld befektetési eszközökről is. A világoszöld eszközök célul tűzik ki a környezeti és/vagy társadalmi jellemzők előmozdítását, s figyelembe veszik egy adott vállalkozás helyes vállalatirányítási gyakorlatát is. A fenntartható befektetések legmagasabb szintjét jelentő sötétzöld eszközök célja egyértelműen a környezetre, társadalomra gyakorolt pozitív hatás kifejtése.

A statisztikát kiegészítik a 2023 tavaszán elindított MNB Zöld Pénzügyi Termékkereső platformon található kvalitatív információk. Az érdeklődők a számok mögé látva megismerhetik, illetve összehasonlíthatják többek között e befektetések fenntarthatósági jellemzőit, eszközallokációját, illetve fenntarthatósági mutatóik eredményét – írta a jegybank.

Kapcsolódó írásaink