Gazdaság

Búcsú az energiaitaloktól

A román képviselőházra függesztik tekintetük a fiatalok

A bukaresti szenátus már elfogadta, így hamarosan a képviselőház is rábólint arra a törvényre, amely az alkohol és dohánytermékek mellett az energiaitalok eladását is megtiltja a 18 évnél fiatalabbak számára.

Búcsú az energiaitaloktól
Amit látunk, hamarosan tiltott gyümölcs lesz az ifjaknak
Fotó: Getty Images via AFP/Brandon Bell

Cudar világ jön a román fiatalokra – írta meg a Szatmári Friss Újság. Mint a cikkben olvasható, a román szenátus elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára. A felsőházi szakbizottság korábban több módosító javaslatot is elfogadott. A törvénytervezetről a képviselőház hoz majd végső döntést.

Az egyik módosító indítvány értelmében megtiltják az érintett termékek forgalmazását és reklámozását az egészségügyi intézményekben, az iskolákban és azok egy kilométeres körzetében. Az előírást megszegő gazdasági társaságok 25 ezer (1,950 millió forint) és 50 ezer lej (3,9 millió forint) közötti bírsággal sújthatók.

A tervezet kezdeményezői – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több törvényhozója – indoklásukban felhívják a figyelmet, hogy az energiaitalok fogyasztása széles körben elterjedt, különösen a gyermekek és a serdülők körében. Az előterjesztők becsatolták az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013-as jelentését, amely szerint a felnőttek harminc, a serdülőkorúak hatvannyolc és a tíz éven aluli gyermekek tizennyolc százaléka fogyaszt energiaitalt.

Kapcsolódó írásaink