Gazdaság

A Rail Cargo Hungaria elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába

A társaság az idei gabonaszezonban több mint 1 millió tonna magyar termény exportfuvarozására készült fel

A Rail Cargo Hungaria (RCH) elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába, az aratás augusztusi befejezése óta 14 ezer tonna kalászost szállítottak vasúton a rijekai kikötőbe elsősorban egyiptomi és tunéziai úticéllal – közölte a RCH kedden az MTI-vel.

A Rail Cargo Hungaria elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába
A Rail Cargo Hungaria elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába (képünk illusztráció)
Fotó: Nurphoto via AFP/Michal Fludra

A tájékoztatás szerint a horvát állami vasútvállalattal (H® Cargo) együttműködve az RCH eddig 13 szerelvényen továbbított főleg búzát és árpát Miskolcról az adriai dokkokban várakozó hajókhoz.

Kiemelték, hogy a megbízás az eddigi mennyiség megduplázására szól az év végéig, a magyar gabonaexport vasúti szállítása mellett tárgyalnak ukrán tranzitgabona továbbításáról is.

Az RCH közleményében hangsúlyozta: augusztus eleje óta jelentősen megnőtt a gabona vasúti fuvarozása iránt az igény az idei magas magyarországi búza- és árpatermésátlagoknak, valamint a várhatóan kiváló kukoricatermésnek köszönhetően. A társaság az idei gabonaszezonban több mint 1 millió tonna magyar termény exportfuvarozására készült fel.

Az RCH szerint hatékony vasútlogisztikai megoldásai előnyhöz juttatják a magyar gabonát a külpiacokon az ukrán gabona által generált, kiélezett árversenyben.

Kapcsolódó írásaink