Gazdaság

A költségvetés garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását

A költségvetés 33,7 milliárd forint többlettel zárta a szeptembert

Az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kedvezőtlen világgazdasági környezetet és energiaválságot eredményezett. A költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását – hangsúlyozta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről pénteken kiadott, részletes tájékoztató bevezetőjében a Pénzügyminisztérium (PM).

A költségvetés garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását
A tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy a költségvetés bevételei csak az előzetes várakozásokhoz képest mérsékeltebbek a fogyasztás átmeneti visszaesése miatt
Fotó: Wikipedia/misibacsi

A kormány elkötelezett amellett, hogy a hiányt és az államadósságot évről évre tovább csökkentse – fűzték hozzá.

A költségvetés 33,7 milliárd forint többlettel zárta a szeptembert.

Szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 3264,9 milliárd forintos hiányt mutatott. Ezen belül a központi költségvetés 3266,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 136,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 135,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első kilenc hónapjában a rezsivédelem költségei 1105,6 milliárd forintot tettek ki, amely magában foglalja a távhőszolgáltatók, a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás, valamint készletezés kompenzációját.

A jelentés kiemeli, hogy az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 501,7 milliárd forintot fordítottak szeptember végéig. Ez 98,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első kilenc hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Szeptember végéig az uniós kiadások 1992,0 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1159,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4291,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1711,8 milliárd forintot fordítottak szeptember végéig.

A tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy a költségvetés bevételei csak az előzetes várakozásokhoz képest mérsékeltebbek a fogyasztás átmeneti visszaesése miatt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 18,2 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 19,2 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly szeptemberi állapothoz képest.

A központi alrendszer szeptember végi 25 815,1 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakának adatát 4150,0 milliárd forinttal haladták meg.

A központi alrendszer szeptember végi 29 080,0 milliárd forint összegű kiadásai 4723,2 milliárd forinttal, 19,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát.

Kapcsolódó írásaink