Gazdaság

Melyek lesznek a jövő szakmái?

A Bécsi Gazdasági Kamara várakozásai szerint a jövőben előtérbe kerülnek azok a szakmák, amelyek hozzájárulnak egy fenntartható világ kialakításához és segítik a függetlenedést a fosszilis energiahordozóktól. Így egyre több elektronikai technikusra, épületgépészre és speditőrre lesz szükség az elkövetkező esztendőkben.

Melyek lesznek a jövő szakmái?
Előtérben a múlt, azaz a fosszilis energiahordozók míg hátul a jelen és a jövő illusztrálása egy innovációs kiállításon
Fotó: Hendrik Schmidt / DPA via AFP

Felmérést készített a Bécsi Gazdasági Kamara a jövő szakmáiról - hangzott el csütörtökön az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adásában. Mint a műsorból egyebek mellett kiderült, az úgynevezett Green Jobs kifejezés azokat a foglalkozásokat takarja, melyek segítenek mérsékelni a negatív környezeti változások hatását és hozzájárulnak a fenntartható módon élő, az erőforrásokat értelmesen „elköltő” társadalmak kialakításához.

A változások nyomán természetesen nemcsak új szakmák születnek majd, hanem számos régi el fog tűnni.

Az Osztrák Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint a fiatalok hetvenöt százaléka már a környezetvédelmi vonatkozással is rendelkező foglalkozások iránt érdeklődik. A szervezet szerint a jövő java részt az elektronikai technikusoké, hiszen egyre több hozzáértőre van szükség a napelemes állomások, okosotthon-megoldások vagy elektromos autótöltők telepítéséhez. Bécsben jelenleg 1345-en tanulják ezt a szakmát.

Ugyancsak egyike a jövő szakmáinak a vízvezeték- és gázszerelő valamint az épületgépész, hiszen ők azok, akik klímabaráttá tudják alakítani az otthonokat.

Kapcsolódó írásaink