Gazdaság

Mesterséges intelligencia figyeli a földeket

Nincs több titok

A mesterséges intelligencia segítségével nyújt, korábban nem látott precizitással olyan információkat egy magyar startup fejlesztése, amely segítségével a gazdák pontosabb döntéseket hozhatnak, és jelentős költséget takaríthatnak meg a termelés során. A rendszer több száz hektárt dolgoz fel néhány óra alatt, felismeri a gyomokat, a vadkárt, tőszámlálást végez, ráadásul rendkívül gyorsan tanul – írja az agrarszektor.hu.

Mesterséges intelligencia figyeli a földeket
Fotó: Facebook/Proofminder

A teljes egészében magyar fejlesztésű platform 2021-ben az Agrárgazdasági Kamara (NAK) a leginnovatívabb magyar startup díját is megkapta, és már kockázatitőke-befektető is beállt mögé. A Havas Norbert, Simon Levente és Vancsó Ambrus által fejlesztett rendszer nagy felbontású fényképekkel dolgozik, amelyet akár a gazdálkodó, akár valamelyik szerződött drónpartnere készíthet el.

Hatalmas terület órák alatt

A nagyfelbontású képeket mesterséges intelligencia elemzi, amely képes termésbecslésre, különböző gyomok felismerésére és helyzetének kiszámítására, tőszámlálásra, vadkárbecslésre és szinte minden egyébre, amit egy agrárszakember el tud végezni – mondta el az Agrárszektornak Szirmai Balázs, a Proofminder kutatás-fejlesztési vezetője. Hozzátette: a különbség a léptékben van. A Proofminder platformja több száz hektárt képes feldolgozni pár óra alatt, így meghatározza az összes gyomnövény pontos GPS koordinátáját, vagy például a napraforgótövek pontos számát a teljes területen.

Fotókból dolgozik

A piacon lévő, már használatos megoldásokkal ellentétben tehát a fejlesztés egy teljesen új megközelítést alkalmaz: nem NDVI-képek vagy hozamtérképek alapján, hanem sima RGB (színes) képek segítségével tudja megmondani tetszőlegesen nagy területről a levélszintű, pontos információkat.

Az algoritmus ráadásul kifejezetten rugalmas, és egy új gyomnövény felismerésére vagy egy újfajta termésbecslésre 1-2 nap alatt megtanítható, amelyet aztán sikeresen alkalmazni is tud – ígérik a fejlesztők. Egy egyszeri képanyagból ráadásul több következtetést is le tud vonni. Ugyanabból a kiindulási adatcsomagból, illetve képgyűjteményből többféle eredmény biztosítható a felhasználó igénye szerint: tőszámlálás, vadkárbecslés, gyomnövénytérkép, termésbecslés és még számos más információ. Szirmai Balázs több gyakorlati példát is említett.

„Az egyik legfrissebb eredményünk az olajtök számlás és érettség mérés. Drónfelvételek alapján megszámoltuk a területen található olajtökök számát, majd kategorizáltuk őket különböző érettségi stádium szerint. Ez egy teljesen új fejlesztés volt, amelyet kevesebb mint egy hét alatt oldottunk meg. Másik példa a hibridkukorica-címerezés. Az egyik legfejlettebb termékünk a kukoricacímer-felismerő megoldásunk, amely hibridkukorica-címerezéskor képes bezonosítani az apa- és anyasorokat, majd pontosan megmondani, hogy hol marad nem kívánt címer, és GPS koordináták segítségével, centiméter pontosan meg tudjuk mondani, hova kell visszamenni címerezni.

Költségmegtakarítást is eredményez

A rendszer alkalmazható foltpermetezés tervezésére is, változó nagyságú dózissal. Több magyarországi területen drónos felvételezés után azonosította a fenyércirok vagy bogáncs gyomnövényt, majd az így elkészített gyomtérkép alapján valahol drónos, valahol hagyományos permetező segítségével szelektíven csak a gyomokkal fertőzött területet permetezte le a gazdálkodó.

Így jelentős költségmegtakarítást ért el a termelő a teljes terület kezeléséhez képest.

Gyorsan tanul

A fejlesztési vezető szerint a rendszer legfőbb előnye a könnyű kezelhetőség, valamint a skálázhatóság, hiszen több száz hektárra vonatkozó képanyagot képes feldolgozni egy éjszaka alatt. Ezen felül a már említett rugalmasságot emelte ki, a szisztéma ugyanis pár nap alatt megtanítható egy új esetre, így meglehetősen gyorsan képes új területeken is eredményeket elérni.

A megoldás gyors tanulékonysága miatt szinte bármilyen állományban használható: a szokásos szántóföldi kultúrákon (cukorrépa, napraforgó, kukorica, kalászosok, repce) kívül van példa tök, szőlő, avokádó, facsemete, hagyma és almaültetvényben történő használatra is.

Globális piacra törnek

A rendszer már aktív, jelenleg több felhasználója van különböző országokból, így alkalmazzák az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Magyarországon is. A működő platform ugyanakkor jelenleg is fejlesztés alatt áll, amelynek révén bővülnek a funkciói, és egyre könnyebb, felhasználóbarátabb a kezelhetősége.

A rendszer árazása projekt- és növénykultúra-függő: szántóföldi kultúrák esetében pár eurótól egészen 20 euróig terjednek az árak, míg gyümölcsösökben és egyéb kultúrákban ennél magasabb árazás is lehetséges a feladat bonyolultsága miatt.

A fejlesztők globális piacban gondolkodnak. A közeljövőben részt vesznek a novemberben megrendezendő Agritechnica kiállításon, és nemrég indították el a latin-amerikai kampányukat. „Célunk minden piacon jelen lenni, és folyamatosan bővíteni a termékpalettánkat, illetve fejleszteni a szolgáltatásunkat" – hangsúlyozta Szirmai Balázs.

Kapcsolódó írásaink