Gazdaság

Lantos Csaba: A kormány célja Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztosítása

Jelezte azt is, hogy a kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházások folytatódnak

A kormány célja, hogy Magyarország energiaellátása hosszú távon biztonságos, megfizethető és fenntartható legyen – mondta az energiaügyi miniszter kedden, az Opus Titász Zrt. Debrecen nyugati határán megépülő Macs 132/22 kilovoltos áramhálózati alállomásának ünnepélyes avatásán. A most elkészült beruházás fontos lépés ezen az úton – emelte ki.

Lantos Csaba: A kormány célja Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztosítása
Lantos Csaba: A kormány célja Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztosítása
Fotó: MH/Török Péter

Lantos Csaba rámutatott: a villamosenergia-hálózat korszerűsítését a növekvő lakossági és ipari igények mellett a megújuló energiaforrások lendületes térnyerése is indokolja. A kormány országszerte 160 milliárd forinttal támogat kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházásokat az átviteli rendszerirányítónál és az elosztóknál.

A tárcavezető azt mondta, világpolitikai és világgazdasági okai vannak annak, hogy az energetika, az ellátás biztonsága és az energiaárak alakulása minden európai országban központi kérdéssé vált.

„A kormány feladata az, hogy ebben az összetett és bonyolult helyzetben megtalálja a Magyarország számára legjobb válaszokat az energetika területén is. Nem okozunk meglepetést, a kormány kitart eddigi politikája mellett, továbbra is támogatjuk a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Az energiapolitika is ezt a célt szolgálja” – hangoztatta a miniszter.

Lantos Csaba felidézte, hogy kidolgoztak egy tízéves, több ezermilliárd forintos energiaszuverenitási programot. „Úgy látjuk, hogy a függetlenség – az áramellátást tekintve – az atomenergia és a megújuló energiaforrások kettősére építve megvalósítható” – mondta.

Jelezte azt is, hogy a kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházások folytatódnak: a közelmúltban benyújtott REPowerEU fejezetbe együttesen 495 milliárd forint beruházási értékben tervezték be az áramhálózat megújítását, digitalizálását és az ipari parkok energetikai célú zöldítését szolgáló fejlesztéseket.

„A legfontosabb, hogy továbbra is biztosítjuk a lakosság számára a rezsicsökkentett árakat. Európában ma is Magyarországon a legolcsóbb a családok számára a földgáz és a villanyáram. A magas energiaárak elleni védekezéshez nemcsak a lakosságnak, hanem az önkormányzatoknak, az intézményeknek és vállalkozásoknak is segítséget nyújtottunk” – mutatott rá a tárcavezető.

A debreceni beruházások összértéke meghaladta a 4,8 milliárd forintot, céljuk pedig a megnövekedett és várhatóan tovább emelkedő, ipari fogyasztói igényeknek való megfelelés, az áramellátás biztonságának további emelése volt – jelezte.

A fejlesztés a BMW járműgyárának is otthont adó észak-nyugati gazdasági övezet zavartalan energiaellátását segíti. Magyarország az európai autóipar jelentős szereplője, az ágazat meghatározó hányadát adja a hazai gazdasági és ipari teljesítménynek, a kivitelnek és foglalkoztatásnak - jegyezte meg Lantos Csaba hozzátéve: a közvetlen és közvetett álláshelyeket egybeszámítva akár félmillió magyar kenyérkeresete múlhat a szektor hazai jelenlétén.

Az autógyártás több szempontból korszakváltáson megy át: nemcsak a környezetkímélő hajtás térnyerése, hanem az önvezető technológiák és járműmegosztó szolgáltatások terjedése miatt is. Az Európai Unió a klímasemlegesség elérése érdekében az elektromos mobilitás mellett kötelezte el magát. Magyarország úgy őrizheti meg kivívott helyét az ágazatban, és védheti meg ezzel magyarok százezreinek munkahelyét, ha a legkorszerűbb technológiákat honosítja meg, érkezzenek azok Németországból, vagy akár a Távol-Keletről, Kínából és Dél-Koreából – hangsúlyozta az energiaügyi miniszter.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere stratégiai jelentőségűnek nevezte azt az együttműködést, amely kialakult az elmúlt években a város, a kormány és az Opus vállalatcsoport között. Olyan áram- és földgázhálózatot érintő fejlesztések valósultak meg a városban, amelyek évtizedekre képesek biztosítani a debreceniek, és az ideérkezett vállalatok szükségleteit – mondta megjegyezve: biztonsággal kijelenthetjük, hogy a város gazdasága és lakossága számára megfelelő mennyiségű energia rendelkezésre áll.

Torda Balázs, az Opus Titász Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a debreceni fejlesztés a cég eddigi legnagyobb áramhálózati beruházása, amelynek mostani, második ütemében az észak-nyugati gazdasági övezetbe telepített transzformátorállomása 3,254 milliárd forintba került. Az alállomás létrejöttét egy olyan igény szülte, amely Debrecen fejlődésének egyik fontos mérföldkövéhez köthető, „a megvalósított műszaki tartalom korszerűségében ahhoz mérhető, amilyen nívót a BMW is képvisel az autóiparban” – jelezte.

Hozzátette: az áramhálózati beruházás első üteme 2020-ban 50 MVA (megavoltamper) teljesítmény beépítése volt. A mostani, második ütemben 2x50 MVA és további 50 MVA teljesítményű létesítményt és a hozzá kapcsolódó távvezetéket épített ki az Opus Titász Zrt, ez a teljesítmény megfelel egy nagyobb magyarországi város teljes kapacitásigényének.

Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója szerint a cégcsoporton belül az energetikai divízió kiemelt figyelmet élvez. „Energiaipari cégeink feladata a meglévő értékek fenntartása mellett újak létrehozása. Célunk, hogy az ellátásbiztonság a lehető legmagasabb szinten legyen mind az ipari, mind a lakossági ügyfeleknél” – mondta, hozzátéve: ezt biztosítja a most átadott beruházás is.

„Szeretnénk teljeskörűen kiszolgálni az egyre növekvő kapacitásigényeket, ezzel hozzájárulva a magyar beszállító vállalatok és vállalkozások sikereihez is, amivel segítjük a térségben lévő ügyfeleink, továbbá Debrecen és az ország gazdasági fejlődését” – emelte ki a vezérigazgató.

Kapcsolódó írásaink