Gazdaság

Alacsony a búza és az árpa terméshozama és minősége Kazahsztánban

A nyári száraz és meleg időjárási viszonyok veszélyeztették az őszi és tavaszi gabonafélék növekedését és terméshozamát Kazahsztánban a JRC MARS Bulletin – Global Outlook on Kazahstan 2023. októberi száma szerint. Augusztusban és szeptemberben a gyakori és bőséges csapadék nehezítette a tavaszi kalászosok betakarítását az északi és keleti régiókban, tovább csökkentve a betakarítható hozamot és erősen rontva a szem minőségét. A kukorica terméskilátásai viszont megközelítik az ötéves átlagot.

Alacsony a búza és az árpa terméshozama és minősége Kazahsztánban
Kombájnok aratják a búzát
Fotó: AFP/Vladimir Nikolayev

A meleg és a szokásosnál szárazabb körülmények negatívan befolyásolták az őszi búzát Kazahsztánban. Dél-Kazahsztán fő őszi búza termőterületein ugyanis a kedvező szezonkezdet után a júniusi és júliusi jelentős csapadékhiány és hőhullámok nem megfelelő vízellátáshoz vezettek, ami negatívan befolyásolta a termésképződést. Az őszi búzát Kelet-Kazahsztánban és Észak-Kazahsztán nagy részén súlyosan érintette a szárazság, míg Északnyugat-Kazahsztánban a valamivel kedvezőbb időjárási viszonyok kedveztek a termésnek. Országos szinten a hozamokkal megfogalmazott várakozások az ötéves átlag alatt maradnak.

x
Problémás területek a terméskilátások szempontjából Kazahsztánban
Ábra: EC - Joint Research Center

A szárazság, majd a túlzott csapadék csökkentette a tavaszi búza és az árpa terméspotenciálját és szemminőségét. Észak-Kazahsztán fő tavaszi gabonatermő régiói (kivéve Kustanayskaya oblast) szintén szárazságtól szenvedtek a nyáron, ami az átlag alatti terméshozamot eredményezte. Ezenkívül a bőséges és tartós csapadék miatt augusztus végén és szeptember elején nehezen lehetett rámenni a mezőkre. Ez késleltette a betakarítást, ami terméskiesést és a szem minőségének jelentős romlását eredményezte, elsősorban a kalászos csírázás miatt. Sok régióban még mindig tart a késedelmes betakarítás.

Van ahol sötétedéskor felkapcsolják a fényszórót és éjjel is vágják a gabonát
Van ahol sötétedéskor felkapcsolják a fényszórót és éjjel is vágják a gabonát
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

A szemes kukoricánál viszont tisztességes hozamelvárások vannak. A Dél-Kazahsztánra jellemző és általában öntözött szemes kukorica jól fejlett termésfejlődést mutatott. A hozam előrejelzése valamivel elmarad az ötéves átlagtól.

Kapcsolódó írásaink