Gazdaság

GFM: Hétfőtől az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok a kormány kérésére

A bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére

A bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

GFM: Hétfőtől az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok a kormány kérésére
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megköszönte a bankok együttműködését és vállalását
Fotó: MH-archív/Katona László

Mindez azt jelenti, hogy hétfőtől kezdődően – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni mint korábban, így a bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére.

Nagy Márton megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását” – idézte a GFM közleménye a minisztert.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit – erősítette meg a GFM.

Az egyeztetések folyamatosak lesznek, így a csaknem egy hónap múlva sorra kerülő találkozón a felek felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is – közölte a GFM.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Márton optimista

ĀA miniszter szerint a növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható