Gazdaság

Az MNB 27 millió forint bírságot szabott ki négy bankra

A lakossági előtörlesztéseknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel négy banknál, ezért 27 millió forint bírságot szabott ki az érintett piaci szereplőkre – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB 27 millió forint bírságot szabott ki négy bankra
A tájékoztatás szerint az MNB 16 hitelintézetnél ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Katona László

A tájékoztatás szerint az MNB 16 hitelintézetnél ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot, és megállapította, hogy több bank is rosszul adott tájékoztatást, és késve számolta el a befizetéseket.

A fogyasztók széles körét érintő, jelentős problémák miatt öt határozatában négy intézményre – Erste Bank Hungary Zrt., MBH Bank Nyrt., Takarékbank Zrt., Takarékbank Jelzálogbank Nyrt. – összesen 27 millió forint összegű bírságot szabott ki.

Az ellenőrzött hitelintézmény közül kettőnél nem tártak fel hiányosságot, a többi piaci szereplőnél különböző jellegű és súlyosságú jogszabálysértést állapítottak meg – írják a közleményben.

A hitelintézetek többsége már az MNB megkeresésének hatására – fejlesztésekkel, folyamataik, szabályzataik és formanyomtatványaik átalakításával, illetve ügyintézői oktatással – megkezdte a feltárt hibák javítását – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kapcsolódó írásaink