Gazdaság

Magyarország megállapodást szorgalmaz az Egyesült Államokkal a kettős adóztatás elkerüléséről

A magyar kormány célja, hogy az adófizetők számára biztonságos és versenyképes gazdasági környezetet biztosítson, ezért az amerikai-magyar adóügyi együttműködés erősítésére törekszik – emelte ki Varga Mihály az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülése után. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a korábbi egyezmény amerikai fél általi felmondásának következményei mindkét ország számára kedvezőtlenek.

Magyarország megállapodást szorgalmaz az Egyesült Államokkal a kettős adóztatás elkerüléséről
Varga Mihály
Fotó: MH/Török Péter

A két ország kapcsolatáról szólva Varga Mihály elmondta: az Egyesült Államok az Európai Unión kívüli legnagyobb befektető Magyarországon, részesedése a teljes befektetési állományból megközelíti a 9%-ot. Hozzátette: magyar kormány eddig 94 vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyből 14 egyesült államokbeli. Emellett 1700 amerikai cég mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, a kétoldalú áruforgalom 2022-ben 7,1-ről 8,3 milliárd dollárra, azaz 16%-kal nőtt, ezzel pedig megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja – fűzte hozzá Varga Mihály.

A 2016-ban New York-ban alakult Amerikai–Magyar Üzleti Tanács idén USA-Magyarország Gazdasági Csúcstalálkozót szervezett, amelynek célja, hogy a meglévő befektetők mellett új befektetőket hozzanak hazánkba.

Kapcsolódó írásaink