Gazdaság

Az új kongresszusi központ a konferenciaturizmus balatoni fővárosává teszi Balatonfüredet

A központ konferenciák, rendezvények és színházi előadások helyszínéül szolgál majd

Az új kongresszusi központ a konferenciaturizmus balatoni fővárosává teszi Balatonfüredet – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mintegy tízmilliárd forintból megvalósított beruházás átadásán szombaton a tóparti városban.

Az új kongresszusi központ a konferenciaturizmus balatoni fővárosává teszi Balatonfüredet
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b), Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója (b2), Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j2) és Bóka István (Fidesz-KDNP) polgármester a Balatonfüred Kongresszusi Központ épülete előtt az átadása napján 2023. szeptember 30-án. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból, összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházással valósult meg.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Gulyás Gergely kiemelte: Balatonfüred „robbanásszerűen” fejlődött a mögöttünk hagyott évtizedekben. A rendszerváltás óta nem kérdés, hogy az északi part leglátogatottabb településévé vált – mondta.

Volt azonban egy hiányosság, amelyet be kellett tölteni: egy ilyen jelentőségű városnak szüksége van egy konferenciaközpontra – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely a beruházás jelentőségéről szólva megjegyezte: évtizedek óta probléma a Balatonnál, hogy míg nyáron turistákkal telnek meg a települések, ősztől kora tavaszig nem lehet a szálláshely-kapacitásokat a nyárihoz hasonlóan betölteni.

A kongresszusi központ azonban azt is szolgálja, hogy az őszi, téli, tavaszi időszakban is sokan jöjjenek Balatonfüredre a Balatonhoz, és tartsanak itt rendezvényeket – közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint Magyarországon tavaly mintegy százezer vállalkozás foglalkozott turizmussal és ezek csaknem négyszázezer embernek biztosítottak munkahelyet.

Tizennégymillió vendég megközelítőleg negyvenmillió vendégéjszakát töltött Magyarországon – mondta, hozzátéve, hogy a turizmus a magyar gazdasági össztermék mintegy 12 százalékát állította elő.

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt években látták, hogy növelni kell a város gazdasági erejét és a helyi vállalkozások jövedelemtermelő képességét, de azt is, hogy vannak határok. Nem zsúfolható tovább a főszezon, az amúgy is erős hétvégék időszaka – mutatott rá.

Úgy fogalmazott: ebből nyújt kitörési pontot a konferenciaturizmus, amely akkor hoz vendégeket, amikor más ágazatokban kevesebben vannak.

A polgármester szerint a kongresszusi központ fenntartható fejlesztésként valósult meg, bevételtermelése mellett közvetett módon 3-4 százalékkal fogja növelni a kereskedelmi szálláshelyek töltöttségét.

Bóka István hozzátette: a városban működő szállodák biztosítani tudják majd a központ kiszolgálását.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: olyan célt sikerült elérni, amelyre a balatonfürediek régóta vágytak. Egy színvonalas közösségi tér igénye már rég megfogalmazódott Balatonfüreden, egy olyan beruházásé, amely méltó a városhoz, illetve a helyiek és a gazdaság érdekeit is szolgálja.

Markovits Alíz, az Európa kulturális fővárosa (EKF) programot megvalósító Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója jelezte: az elmúlt öt évben egy új kreatív kulturális régió megerősítésén és reflektorfénybe helyezésén dolgoztak a térségben, hiszen Veszprém már a pályázati szakaszban felismerte, hogy igazán sikeres csak a környező településekkel lehet.

A Balatonfüred Kongresszusi Központ 2018-ban indult fejlesztése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) több mint 4,5 milliárd forint európai uniós forrást nyert el, ezt egészítette ki az önkormányzat a saját költségvetéséből, valamint az állam is jelentős összeggel támogatta az összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházást.

A volt Huray utcai piac, majd murvás és aszfaltos parkoló 16 400 négyzetméteres területén egy 1200 férőhelyes, 4500 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényközpont épült, alatta egy 284 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki.

A központ konferenciák, rendezvények és színházi előadások helyszínéül szolgál majd, továbbá egy kiállítótérrel is kiegészült, amely a V4-országok közös történelmi múlt tematikájú világörökségi helyszíneit mutatja be.

Kapcsolódó írásaink

Létezhet fenntartható turizmus

Ā„Egy utazást úgy is meg lehet szervezni, hogy nemcsak ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, hanem értéket is teremtünk”